BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már éledezik az autópiac

Novemberben csaknem 30 százalékkal több új személyautó talált vevőre, mint egy évvel korábban. Az év során töretlenül folytatódott a haszonjárművek értékesítésének növekedése.

Az év tizenegyedik hónapjában csaknem pontosan négy és fél ezer személyautót helyeztek forgalomba Magyarországon, 30 százalékkal többet, mint tavaly ilyenkor. A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) – a DataHouse adataira alapozva – arról számolt be lapunknak, hogy az éves statisztika is némi derűlátásra ad okot, ugyanis összességében 5 százalékos növekedés mutatkozik az eladásokban. A teljes járműpiacot nézve is meglehetősen kedvező a kép, az új forgalomba helyezések száma novemberben 30 százalékkal, 6230-ra nőtt, az év eddig eltelt időszakában pedig szűk tízszázalékos bővülés tapasztalható, 57 137 járművet adtak el a kereskedők.

A nagyhaszonjárművek piacának növekedése tovább folytatódott, ez egyértelműen jelzi a szállítási ágazat folyamatos fejlődését. Az utóbbi évek legjobb teljesítményét mutatja 2011 – állapította meg az MGE –, novemberben 39 százalékos volt a fejlődés tavaly novemberhez képest, az év során pedig 81 százalékos emelkedést ért el a szegmens 2010-hez viszonyítva, miközben 2009-hez képest az értékesítés megduplázódott. Novemberben 33,2 százalékkal, 1328-ra nőtt a forgalomba helyezett új kishaszonjárművek száma, az első tizenegy hónapban pedig csaknem negyedével bővült, közel tízezer talált gazdára.
A motorkerékpárpiac lassú növekedése október után novemberben is folytatódott, de itt még mindig rendkívül alacsony darabszámról lehet beszélni.

Az MGE megállapítása szerint ez a szegmens lábal ki a legnehezebben és a leglassabban a válságból, ugyanakkor biztató jelnek lehet tekinteni, hogy két egymást követő hónapban a szegmens pozitív számokat produkált. Egyelőre a buszpiac sem szárnyal; a DataHouse adatai szerint novemberben – csakúgy, mint egy hónappal korábban – mindössze hét új buszt helyeztek forgalomba, ez 68,2 százalékos visszaesés 2010 azonos időszakához viszonyítva. Az első tizenegy hónapban is visszaesést mért az adatszolgáltató társaság, az új buszok száma 26,9 százalékkal, 174-re csökkent. 

Az értékesítési volumen lassú növekedése a kereskedések és javítók számára még továbbra is volumenében alacsony darabszámokat és ezzel jövedelmezőségi problémákat okoz, de a felfelé mutató trend mindenképpen biztató lehet a jövőre nézve – fogalmaznak az MGE szakemberei. Az egyesület meglátása szerint a 2012-re elfogadott adójogszabályok összességében segíthetik a gépjármű-kereskedelem lassú kilábalását, amelynek a gyenge forint szabhat jelentős gátat. Üdvözlik, hogy a jogalkotó a jövő évi jogszabályokban fokozottabban érvényesíti a környezetvédelmi szempontokat. Különösen fontosnak ítélik a regisztrációs adó csökkentését, a cégautóadó szerkezetének változtatását, valamint a nyílt végű pénzügyi lízing és a tartós bérlet áfa-visszaigénylési tilalmának a megszüntetését.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.