BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Stagnált a forgalom az üzletekben

Továbbra is csak visszafogott a költekezés, az üzletek forgalma októberben 0,6 százalékkal volt nagyobb volumenű, mint az előző év azonos időszakában – közölte a KSH.

Az előző két hónapban 0,3 százalékos volt a bővülés, néhány kisebb kiugrástól eltekintve gyakorlatilag egész évben stagnáltak az eladások. A forgalom a 2003-as szint körül mozog, a 2006-os csúcstól pedig továbbra is több mint 10 százalékkal marad el.

A 2011-es számok az eleve nem túl optimista előrejelzésektől is elmaradtak. Év elején még arra számítottak a szakértők, hogy az SZJA csökkentése hozhat némi enyhülést, ám hamar kiderült, hogy a magasabb jövedelműek inkább a megtakarításaikat növelték a kedvezményekből. Ugyanez történt a magánnyugdíjpénztári reálhozamokkal is, amelyektől őszre reméltek forgalombővülést. Ezt viszont a gyengülő forintárfolyam következtében megemelkedő devizahitel-törlesztések vitték el. A bizonytalan gazdasági környezetben várhatóan jövőre sem kezd majd költekezni a lakosság, a legtöbb prognózisban tovább stagnáló, vagy enyhén romló kereslet szerepel jövőre is.

Sikeres szegmens azonban így is akadt a kereskedelemben. Az illatszerüzletek továbbra is élénk forgalmat bonyolítanak, bár az elmúlt hónapokhoz képest lassulást jelent az évi 5,9 százalékos bővülés. Jól fogy a könyv, az újság és a papíráru, illetve a lakberendezési, építési termékek is, az üzemanyagtöltő állomásokon viszont csökkent a forgalom. Az év elején még gyorsan dráguló élelmiszereknél és az élvezeti cikkeknél az év egészéhez hasonlóan gyakorlatilag stagnálás volt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.