BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ekkora durranásra készül a Facebook

A Thomson Reuters információi szerint a világ legnagyobb közösségi portálja a mai napon 5 milliárd dolláros tőzsdei bevezetésre készül.

Az egyelőre meg nem erősített információk szerint a Morgan Stanley, a Goldman Sachs, a Bank of America Merill Lynch, a Barclays Capital és a JP Morgan könyveli majd az amerikai cégtörténelem egyik legnagyobbjának számító tőzsdei bevezetést. A Reuters úgy tudja, hogy a Facebook tőzsdére lépésekor 5 milliárd dollárra taksálja a vállalatot, de ez az összeg akár tovább emelkedhet, ha a befektetők igénylik.

A Facebook siker esetén elhomályosíthatja a Google 2 milliárd dolláros IPO-ját, ebben az internetes cégek piacra vitelének egyik veterán szakértője segíthet. A Morgan Stanleyt, amely már a Groupon és a Zynga tőzsdére lépésekor is bábáskodott, a legnagyobb titokban választotta ki Zuckerberg cége. Elemzők szerint az óriási üzletnek számító IPO megszerzése nyomán még mélyebbre kerülhetnek a közvetítőként működő befektetési bankok jutalékai.

A netes cégek tőzsdére lépése a múlt évben kezdett felgyorsulni: a Groupon, a LinkedIn, a Pandora Media és a Zynga is tesztelte a piac étvágyát, több-kevesebb sikerrel. Utóbbival például már az első kereskedési napján 5 százalékkal a kihirdetett ára alatt kereskedtek. Egyes elemzők már ekkor egy második dotcom buborék kialakulására figyelmeztettek, hiszen a sokszor csak pár munkatárssal működő start-up cégek az esetek többségében profit nélkül léptek piacra, elérve, hogy a befektetők akár több százmillió vagy milliárd dolláros értéket tulajdonítsanak nekik.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.