BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gazprom: jó számok 2011 első kilenc hónapjáról

A világ egyik legnagyobb gáztermelője, egyben a legnagyobb orosz vállalat, a Gazprom 940,8 milliárd rubeles (egy euró 39,67 rubel) adózott eredményt ért el 2011 első kilenc hónapjában a lapunkhoz eljuttatott közlemény alapján.

 Ez 40,7 százalékkal nagyobb az előző év azonos időszakához képest. A növekedést a szállított mennyiség és az eladási árak emelkedése együtt okozta. Gázexportból 1026 milliárd rubel bevétele volt a társaságnak az egy évvel korábbi 767,9 milliárd után.

A Gazprom szállítja az Európában felhasznált földgáz negyedét és a Magyarországon felhasznált 70 százalékát, de gázimportunkon belül 80 százalék körüli arányt képvisel. (Tavaly a társaság exportcége nyolc százalékkal 150 milliárd köbméterre növelte Európába irányuló kivitelét, ez kicsit kevesebb cég júniusi éves közgyűlésén előre jelzett 155-158 milliárd köbméternél, viszont majdnem azonos a társaság várakozásával.)

A Gazprom teljes bevétele (ide értendő az olaj mellett az olajtermék értékesítés, a villamos energia és a távhő eladása, a szállítás és a tárolás díja is) 3297 milliárd rubelre nőtt az előző év első háromnegyedének 2496 milliárdjáról.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.