BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nokia: Nem a költségek indokolják az elbocsátást

A Nokia ma bejelentette a Komáromban, Reynosában (Mexikó) és Saloban (Finnország) működő gyáraiban tervezett változásokat.

Az intézkedések a tavaly szeptemberben bejelentett, az okostelefonok gyártási tevékenységét felülvizsgáló lépéseket követik, és céljuk, hogy a sokrétű globális mobilkészülék piacon a cég versenyképességet növeljék. Ez a három a gyár a tervek szerint az okostelefonok testre szabására fog fókuszálni, hogy kiszolgálják a vevőket elsősorban Európában és Amerikában. A készülék összeszerelést várhatóan a Nokia ázsiai gyáraiba helyezik át, ahol a legtöbb részegység beszállító is megtalálható.

A Nokia nem költséghatékonysági szempontok miatt, sokkal inkább iparági változások miatt döntött 2.300 komáromi alkalmazott elbocsátása mellett - mondta Niklas Savander, a Nokia Markets ügyvezető alelnöke telefonos sajtókonferencián szerdán.

Az üzletember kifejtette: az okostelefon-gyártásban az új termékek gyorsabb bevezetése szempontjából fontos, hogy a termékek összeszerelése a beszállítókhoz közelebb történjen. A munkaerőhöz kapcsolódó tényezők ma már nem játszanak olyan fontos szerepet a költséghatékonyságban - tette hozzá.

Savander leszögezte: a komáromi, illetve a finn gyárak továbbra is fontos szerepet játszanak majd a szoftverek regionális testre szabásában, a helyi értékesítési folyamatok irányításában, illetve a logisztikai tevékenységben.

„A készülék összeszerelés Ázsiába helyezésével a célunk, hogy javítsuk a piacra kerülési időnket. Hiszünk abban, hogy ázsiai beszállítóinkkal szorosabban együttműködve képesek leszünk az innovációkat gyorsabban bevezetni a piacra, és ezzel végeredményben versenyképesebbé válhatunk. – tette hozzá Savander. – Tisztában vagyunk azzal, hogy a tervezett változások munkatársainknak nehezek lesznek, ezért elkötelezettek vagyunk amellett, hogy az átalakulás során támogassuk őket és a helyi közösségeiket.”

A tervezett változások következményeként Komáromban, Reynosában és Saloban várhatóan a gyártási lépések száma valamint a munka mennyisége lényegesen csökken. A változások előreláthatólag mintegy 4000 dolgozót fognak érinteni. Komáromban várhatóan az érintett munkatársak száma mintegy 2300 fő. A létszám leépítések a tervek szerint 2012 végéig, fokozatosan mennek végbe. A Nokia mindenre kiterjedő, a helyi igényekre szabott támogatási programot fog kínálni, amely magában foglalja az anyagi támogatást valamint segítséget a munkatársak abban, hogy helyben újra munkába állhassanak.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közös munkacsoport felállításáról állapodott meg a 2.300 ember elbocsátását szerdán bejelentő komáromi Nokia-gyár vezetésével a nehéz helyzetbe jutott dolgozók megsegítésére.

A magyar kormány sajnálja a Nokia döntését, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a nehéz helyzetbe jutott dolgozók mielőbb munkahelyhez jussanak; ennek érdekében a Nemzetgazdasági Minisztérium vezetése megállapodott Yrjö Eskolával, a Nokia komáromi gyárának igazgatójával közös munkacsoport felállításáról - közölte az NGM.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.