BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lányok napja: az idén először rendezik meg Magyarországon

A munka- és karrierlehetőségekről tájékozódhatnak azok a középiskolás lányok, akik április 26-án részt vesznek a Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) programján. A Lányok napja programot első alkalommal rendezik meg Magyarországon, egyelőre Budapesten és környékén. A kezdeményezés az Egyesült Államokból indult útjára 1993-ban, s az akció mind több követőre talál Európában is. Eddig kontinensünk 11 országában – többek között Németországban, Luxemburgban, Hollandiában, Csehországban és Lengyelországban – tartottak hasonló rendezvényt.

„Magyarországon az első Lányok napja alkalmával 10. és 11. osztályos diákoknak egész napos cég- és egyetemlátogatásra nyílik lehetőségük” – tudtuk meg Groó Dórától, a NaTE elnökétől. Az itteni programban 400-500 diáklány vehet részt. Más országok tapasztalatai azt mutatják, hogy 10 százalékra tehető azok száma, akik idővel az általuk meglátogatott cégnél kötnek ki, ott helyezkednek el. „Vagyis a diákokat fogadó vállalatok, egyetemek is jól járnak, mert így idejekorán megismerhetik leendő munkatársaikat” – mondta Groó Dóra.

„A Budapesti Műszaki Egyetem gépész-, villamosmérnöki és informatikai kara azért kapcsolódott be a programba, mert szeretnénk növelni a lányok arányát” – tette hozzá Stépán Gábor, a gépészmérnöki kar dékánja.

Hosszabb távon a NaTE programjának a célkitűzése az, hogy kaput nyisson a tudomány felé és elősegítse a karrierválasztás hagyományos trendjének megváltoztatását a diáklányok körében. A szakértők úgy vélik, hogy sokkal több nő lehetne kutató, megfelelő képzéssel.

Fogadó cégek

Bosch, Budapesti Műszaki Egyetem, Ericsson, Evopro, GE Healthcare, GE Lighting, Holografika, Kürt, Microsoft, Mol, Óbudai Egyetem, Siemens, Vodafone


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.