BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A HR-lécet is rekordmagasságokba röpteti a Ustream

Csak a legjobbakat veszik fel a streaming-üzletág sztárjánál, a Ustream Magyarországnál, ahol a semmiből kellett felépíteni a HR-t. „Az a fantasztikus, hogy itt lehet alkotni, brillírozni, jó légkörben, fantasztikus kollégákkal” – vonta meg kétéves munkája mérlegét Szávó Tímea HR-menedzser.

A streaming-üzletág világkarriert befutott startup vállalkozásának magyar K+F részlege három évvel a megalakulás után elhatározta, hogy a hazai és nemzetközi normákhoz igazítja humánerőforrás-gazdálkodását is. Ez sikerült. A közelmúltban lezajlott HR-auditon megállapították, hogy egyedülálló komplexitással működik, hatékony és egyedien a cégre szabott a kiépített új rendszer. Szávó Tímea kapta 2010 nyarán a feladatot, hogy a cég gyors növekedéséből adódó HR-tennivalókat elvégezze. Míg korábban a vezetők főként szakmai szempontok alapján döntöttek a jelentkezők felvételéről, a kiválasztási folyamat egységesítése után a HR oldal bevonásával szigorú előszűrésen és kiválasztáson esnek át. A személyes interjúk során kellemes és közvetlen hangulatú beszélgetésben vizsgálják, hogy mennyire illik be a csapatba a jelölt, miként tudják majd ösztönözni a kreatív munkára stb. és bizonyos pozícióknál AC-kon vesznek részt.

„A kezdéskor a kihívás számomra az volt, hogy a semmiből kellett felépíteni a HR-t, bevezetni, működtetni az egyes humánerőforrás-gazdálkodási funkciókat, programokat, s elérni, hogy elfogadott legyen az új rendszer” – idézte fel az indulást a Ustream magyarországi HR-menedzsere. Az informatikusok nem szeretik a szabályokat, sikerült azonban megértetni velük, hogy ezek a javukra válnak.

Fontos eredmény, hogy sikerült egy minőségi kiválasztási rendszert beépíteni, s beindul a talentmenedzsment-program és a karriertervezés is. Nagyon szűk az a piac, ahol a Ustream működik. Nehéz találni olyan szakembereket, akik rendelkeznek az ide szükséges nagyon speciális tudással. „A szakma legjobbjait hozzuk a céghez az interjúkon bizony sokan elvéreznek” – mondta Szávó Tímea.

„Büszke vagyok arra is, hogy bárhol, ha meghallják a Ustream nevét, azonnal ugranak a jobbnál jobb szakemberek, és sokszor inkább vállalják, hogy visszalépnek a ranglétrán, csak hogy ide kerüljenek. Tehát jó a hírnevünk a piacon, a jelentkezők felnéznek arra a technológiára, amivel dolgozunk” – tette hozzá. Tavaly bevezették a gyakornoki programot is. Júniusban lesz a következő nyílt napjuk. Elsősorban tesztelésre és fejlesztésre várják IT-területen a jelentkezőket. Arra is tudnak példát mutatni, hogy más irodáikba átkerülnek dolgozók. Budapesten jelenleg 94, Los Angelesben és San Franciscóban 50, a dél-koreai irodában 10, a japánban pedig 25 alkalmazottja van a Ustreamnek. Tavaly a legnépszerűbb kezdeményezésük az volt, hogy kéthavonta két hónapra elmehettek a fejlesztők, technológiai szakemberek tapasztalatcserére. Ez jó ösztönző, motivációs eszköznek bizonyult.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.