BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Százmilliárdos gigabírság gázpazarlásért

Az idén a tavalyinál ötvenszer nagyobb bírságot fizetnek a gázt elpocsékoló olajcégek Oroszországban.

A tavalyinak mintegy az ötvenszeresét fizetik be bírságként az idén Oroszországban azok az olajcégek, amelyek az olaj mellett felhozott gázt hasznosítás nélküli elégetik.

Denisz Hramov orosz környezetvédelmi miniszter-helyettes bejelentése szerint a szabályszegő vállalatok befizetéseiből ebben az évben 16,5 milliárd rubel (500 millió dollár) bevétele származhat az ország költségvetésének, számol be a RIA Novoszty hírügynökség.

A kormány két éve azért döntött a büntetés bevezetéséről, hogy véget vessen az olajmezőkön folyó, masszív gázégetésnek, szakszóval a gáz elfáklyázásának. A büntetést akkor vetik ki, ha az érintett cégek a nekik engedélyezett elfáklyázás mértékét legalább 5 százalékkal túllépik.

Eddig csak két társaság úszta meg a fizetést: a Szurgutnyeftyegaz és a Tatnyefty. Elemzők szerint e téren az állami tulajdonú Rosznyefty szerepel a legrosszabbul. (Korábban a Mol arról számolt be, hogy nyugat-szibériai lelőhelyén gázturbinákat telepített a felhozott gáz hasznosítása, a turbinák által termelt villamos energiát az olajmező létesítményeinek üzemeltetésére használja.) 

2010-ben Oroszországban az olaj mellett felhozott járulékos gáznak még a felét elégették a Világbank adatai szerint, ez körülbelül 35 milliárd köbmétert tett ki. (Ennyi gázból 3,5 évig ki lehetne elégíteni a magyarországi gázigényeket.)

Az elfákláyázás egyik oka, hogy a gázvezetékek messze vannak azoktól a gázvezetékektől amelyekbe be lehetne táplálni a gázt. Az orosz kormány először 2009-ben szólította fel az olajcégeket, hogy hasznosítsák a felhozott gázt. Az azóta kivetett büntetés miatt viszont több olajmezőn gazdaságtalanná válhat a termelés a Szkolkovo energiaközpont aggodalma szerint. Hramov is úgy látja, hogy jövőre csökkenteni kellene a bírság mértékén.

Az oroszországi olajtársaságok 2012-14-ben együtt 63 milliárd rubelt szánnak olyan beruházásokra, amelyekkel elejét vehetik a gáz elpocsékolásának Szergej Smatko energiaminiszter márciusi közlése szerint.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.