BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fuldoklik a Praktiker

Hangos viták közt zajlott tegnap a Praktiker közgyűlése. A felügyelő bizottság lemondását követelték azok a részvényesek, amelyek márciusban a kelet-európai leányvállalatok eladását is felvetették.

Az első negyedévben 12,1 százalékkal 155,2 millió euróra esett a Praktiker kelet-európai leányvállalatainak forgalma és állítólag csupán miattuk nőtt a csoportszintű negyedéves adózott veszteség a bázis ötszörösére, 76 millió euróra. Régiónk nyolc országában 107 áruház tartozik a céghez. A 19 áruházában már csak 1100 főt foglalkoztató magyar leányvállalat vesztesége tavaly 50 százalékkal 3,4 milliárd forint fölé nőtt. A likviditást a cég a konszernen belüli kölcsön felvételével biztosította.

A tegnapi viharos közgyűlésen azonban csak a részvényesek ismételt kérdésére derült ki, hogy nem csupán Kelet-Európa a hibás a veszteségekért: ha a céghez tartozó Max  Bahr áruházakat nem számítjuk, a 234 németországi Praktiker üzlet közül csak 72 hozott pénzt az elmúlt évben, és a csoport vesztesége meghaladta az 555 millió eurót. Ez volt a harmadik év, amit veszteséggel zárt a cég.
A tanácsadók valamint az igazgatóság tagjai viszont milliókat visznek haza. Amint kiderült, Thomas Fox, akit hét hónap után májusban menesztettek a vezérigazgatói székből, naponta 5000 eurót keresett. Ugyanakkor rávették a szakszervezetet és a német alkalmazottakat, hogy mondjanak le a prémiumról és a karácsonyi jutalomról. Így a cég 52 millió eurót takaríthat meg a személyi jellegű ráfordításokon.

Most a túlélésről van szó – jelentette ki Kay Hafner, az igazgatótanács elnöke a hamburgi közgyűlésen. Markus Schürholz, a konszern pénzügyi vezetője pedig azzal fenyegette a részvényeseket, ha elutasítják a szanálási programot, a vállalat lényegében fizetésképtelenné válik. Ebben az esetben a cég részvényeinek jegyzése nulla közelébe zuhanna – közölte. „A legfontosabb befektetők fölényben vannak” – címmel tudósított a Reuters. A fölényben lévő befektetők az osztrák Maseltov befektetési társaság és a Semper Constantia bank együttesen 16 százalékos részesedéssel rendelkező szövetsége volt, míg a közgyűlésen velük együtt csupán 26,9 százaléknyi szavazati joggal rendelkező befektető vett részt.

Az érdekek hamar összecsaptak. Az amerikai Anchorage befektető csoport 85 millió eurós hitelt adna egy 60 millió eurós tőkeemelés után és a Praktiker részvények 15 százalékának vételi opciójáért. Ezt a tervet azonban a Maseltovot és a Semper Constantiát képviselő alapkezelő részéről Isabella de Krassny korábban kritizálta, hiszen akkor nem a két cég lenne a Praktiker legnagyobb részvényese. Ez a két befektető – amellett hogy tőkeemelés révén növelni kívánja együttes szavazati arányát –, márciusban követ dobott a tóba azzal, hogy javasolta a kelet-európai leányvállalatok eladását, ami 50-70 millió euró bevételt hozhatna a csoportnak. Isabella de Krassny a közgyűlésen már a felügyelő bizottság lemondását követelte, hozzátéve, hogy az őt támogató befektetők kellő tapasztalattal rendelkeznek ahhoz, hogy átvegyék a cég vezetését és minimum 55 millió euró áll a rendelkezésükre, amit további 30 millióval meg is toldhatnak.

Egy év alatt három csúcsvezető ment

Két hónapja azonnali hatállyal felmentették a Praktiker igazgatótanácsa két tagját és akkor lett a tanács elnöke Kay Hafner. A vállalatcsoport a rosszul megválasztott árleszállítási stratégia, illetve a fogyasztói hangulat romlása miatt került nehéz helyzetbe külföldi piacain. Sajtóhírek szerint nem csoda, hogy a tavalyi első fél éves számokat látva egy éve lemondott Wolfgang Werner, a Praktiker AG vezérigazgatója, pedig a felügyelő bizottság kérte, legalább addig maradjon, amíg az utódját megtalálják. Az utód lett a napi 5000 eurót kereső Thomas Fox. Tegnap 9 százalékot zuhant a Praktiker részvények árfolyama, ahogy jöttek a hírek a közgyűlésről. Pedig a papírok az egy évvel ezelőtti 4,2 euróval szemben így csak is 1,34 eurón kezdték a szerdai napot.


 

Világgazdaság-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.