BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megérkezett a Nokiás doboz

Kedvező számokkal lepte meg a Nokia befektetőit a tegnapi gyorsjelentésben. A technológiai cég ugyan ismét veszteséges lett, de a korrekciókat figyelembe vevő eredmény a várt 9 centes veszteség helyett 8 cent lett részvényenként – jelenti az Equilor.

Különösen jó hír, hogy a társaság nettó készpénzállománya továbbra is hatalmas, 4,1 milliárd euró, mely egy részvényre vetítve 1,12 euró. A várakozásoknál tehát jóval lassabban égeti a készpénzt a cég.

A tegnapi gyorsjelentést gyors short zárások követték, az árfolyam 12 százalékkal 1,54 dollárra emelkedett, de nap közben 16 százalékos pluszban is járt. Ezen árfolyam mellett is érdemes vételekkel próbálkozni, hiszen a készpénzállomány így is a piaci összérték 70 százalék-át teszi ki, így szinte „ingyen” lehet megvásárolni a rengeteg szabadalommal és értékesítési hálózattal rendelkező mobiltelefon gyártó óriást. Ez könnyen felvásárlási célponttá teheti a céget, bármikor elindulhat egy ilyen spekuláció – vélik az elemzők.

Mint arról beszámoltunk, a Nokia idén vesztette el 14 évig tartó vezető pozícióját, mint a világ legnagyobb mobiltelefon gyártója, miután a rivális Samsung átvette tőle ezt a címet. A teljes értékesítési tortát vizsgálva a Nokia eladásai 21 százalékra estek az egy évvel korábbi 27 százalékról. Ez a 2007 év végi 40,4 százalékkal összevetve talán még rémisztőbb adat. Darabszámban kifejezve ez 82,7 millió eladott készüléket jelent, ami 24 százalékos csökkenésnek felel meg.

A visszaesés természetesen a cég pénzügyi produkcióján is meglátszik: az év első három hónapjában 929 millióra növekedett a cég vesztesége az előző évben jelentett 344 millió eurós nyereségről. Az árbevétel 29 százalékkal csökkenve 7,4 milliárd euróra rúgott. Úgy tűnik, hogy ezt a tőzsde már korábban be is árazta: idén a cég papírjainak értéke 64 százalékot csökkent.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.