BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Túl szigorú a magyar termék rendelet?

Csak a kizárólag magyar alapanyagokból készült élelmiszer viselheti a jövőben a „magyar termék” megnevezést a vidékfejlesztési miniszter vonatkozó rendelete után.

A kormány által is elfogadott jogszabály három kategóriát határoz meg. A „magyar termék megnevezés kizárólag akkor tüntethető fel az árun, ha az magyar alapanyagból, Magyarországon készült. Vagyis a növényi eredetű élelmiszer alapanyagait belföldön termesztették, az állati eredetű élelmiszerekhez felhasznált állatokat tenyésztették.

Információink szerint a rendelet tartalmaz némi könnyebbséget ezen a téren: a csak exportból beszerezhető alapanyagokat, így például a sót és a borsot nem számítják bele a jogalkotók a többi alapanyag közé.
Hazai terméknek akkor nevezhető az élelmiszer, ha összetevőinek legalább 50 százaléka magyar és a feldolgozás minden egyes lépése Magyarországon történt. A harmadik kategória a hazai feldolgozású termékek köre. Ide tartoznak a Magyarországon feldolgozott, de többségében import eredetű összetevőket tartalmazó élelmiszerek.

A rendelet nem teszi kötelezővé a kategóriák használatát, mindössze a tájékoztató szöveg önkéntes feltüntetésének szabályairól intézkedik, és nem kapcsol hozzá védjegy, vagy logó használati kötelezettséget. Erre azért volt szükség, mert amennyiben állami védjegynek minősült volna a kategória, az uniós jogot sérthetett volna.

„Rendkívül szigorúnak” tartják a lapunk által megkérdezett húsipari szereplők a kormány által elfogadott magyar termék rendeletet. A Világgazdaságnak egy név nélkül nyilatkozó, a húsipart jól ismerő szakértő kijelentette: „érdemes elgondolkodni majd a cégeknek azon, hogy akarnak-e élni ezzel az egyelőre nem kötelező rendszerrel. Ha ugyanis úgy döntenek, hogy igen, az jelentős problémákat, számos nyomonkövetési feladatot, új és nagyarányú adminisztrációs terhet jelent majd az élelmiszeripari vállalkozásoknak.”

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.