BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gondban a Facebook - A menedzsment több tagja is elhagyta a céget

A múlt héten újabb mélypontra, húsz dollár alá estek a Facebook részvényei. A társaságról érkező hírek pedig nem feltétlenül nyugtatják meg a befektetőket: a növekedés lassul, a piaci részesedés csökken, és a vezetés egyes tagjai is elhagyták a céget.

Lecsúszott technológiai cégekben érdekelt milliárdosok Bloomberg által összeállított top 10-es listájáról a Facebook alapítója, Mark Zuckerberg, miután a társaság részvényének árfolyama csütörtökön a 20 dolláros szint alá is benézett, és a május közepi kibocsátás óta csaknem negyvenöt százalékot veszített értékéből.


A Facebook alapítójának vagyonát jelenleg 10,2 milliárd dollárra becsülik, ezzel 400 millió dollárral elmarad az SAS Institute társalapítója, James Goodnight mögött, aki jelenleg a tizedik a Bloomberg tech milliárdosok listáján.

A Wells Fargo private ban­king üzletágának ügyvezető igazgatója szerint ugyanakkor Zuckerberg most inkább a Facebook piaci részesedésének megtartása miatt aggódik, mint saját helyezésére a leggazdagabbak listáján. A portál részvényeinek árfolyama közel 45 százalékot esett a tőzsdei bevezetése óta, a múlt héten pedig a bevételnövekedés lassulásáról számolt be a cég.

Igaz, hogy a bevételei 32 százalékos emelkedéssel elérték az 1184 millió dollárt, ami kevéssel még az elemzői várakozásokat is felülmúlta, ám adózott eredménye 157 millió dolláros mínuszba csúszott. Szakértők szerint a május óta a NASDAQ-on szereplő cég második negyedéves veszteségét nagyrészt a tőzsdére lépéssel kapcsolatos kiadások okozták: az elsődleges nyilvános forgalomba hozatal költségei 1,3 milliárd dollárt tettek ki. A Facebook hivatalos adatai szerint a hálózatot havi gyakorisággal használók száma immár 955 millióra nőtt, 29 százalékkal többen vannak, mint egy évvel ezelőtt, a naponta odalátogatóké pedig – közel egyharmados növekedéssel – elérte az 552 milliót. Rohamléptekkel nő a hálózatra mobilkészülékekkel csatlakozó felhasználók száma is, ma már 543 millióan vannak azok, akik legalább havonta egyszer ilyen eszközzel facebookoznak.

A felhasználók számának növekedése viszont nagyon úgy tűnik, hogy kevés az üdvösséghez, hiszen a Facebook kapcsán nap mint nap tűnnek fel negatív hírek a piacon. A legfontosabb ezek közül – amelynek szerepe lehetett a csütörtöki jelentős zuhanásban is – az, hogy a múlt héten egyszerre három felsővezető jelentette be, hogy távozik a cégtől. A Bloomberg hírügynökség tudósítása szerint a három érintett közül Ethan Beard a partnerkapcsolatok kezeléséért felelt, Jonathan Matus és Katie Mitic pedig a marketingosztály élén állt a társaságnál.

Nem használ a Facebook reputációjának az a napokban megjelent hír sem, amely szerint 83 millió hamis felhasználói profil működhet a közösségi oldalon a kimutatott látogatószám felfuttatásának elősegítése érdekében. Emellett a cégről említést tett gyorsjelentésében a svájci UBS bankház is nem éppen pozitív összefüggésben: a jelentés az UBS profitcsökkenését jelentős részben azzal a 349 millió frankos veszteséggel magyarázta, amit a Facebook májusi tőzsdei debütálása okozott.

Nagy remények után igen nagy esés

A május 18-án debütáló Face­book-részvények nem kezdtek rosszul, már ami a kereskedés első óráit illeti, hiszen rögtön az indulás után 43 dollárig szökött a papírok árfolyama. Ez a már megemelt 34–38 dolláros kibocsátási sáv tetejénél is 12,3 százalékkal magasabb szintet jelentett, a vállalatot pedig bő 115 milliárd dollárra értékelte. Az öröm ugyanakkor nem tartott sokáig. A részvények árfolyama már a második kereskedési napon gyors csökkenésnek indult, amit kisebb-nagyobb kilengésektől eltekintve a mai napig nem sikerült megállítani. Ennek tükrében nem csoda, hogy a részvény pénteken 21,09 dolláron zárt Amerikában.

Pedig a kibocsátás finoman szólva is igen optimista légkörben zajlott. A társaság a május közepi elsődleges részvénykibocsátása során 421 millió papírt dobott piacra, holott korábban még arról volt szó, hogy csak 180 millió újonnan kibocsátott és 157 millió meglévő részvényt adnak el.

Ráadásul közben megemelték az eredetileg meghatározott ársávot is, és a kibocsátás során jegyezhető összes papírt a maximális 38 dolláros áron hívták le, aminek eredményeként a kibocsátás összértéke meghaladta a 16 milliárd dollárt.

Pedig a kibocsátás finoman szólva is igen optimista légkörben zajlott. A társaság a május közepi elsődleges részvénykibocsátása során 421 millió papírt dobott piacra, holott korábban még arról volt szó, hogy csak 180 millió újonnan kibocsátott és 157 millió meglévő részvényt adnak el.

Ráadásul közben megemelték az eredetileg meghatározott ársávot is, és a kibocsátás során jegyezhető összes papírt a maximális 38 dolláros áron hívták le, aminek eredményeként a kibocsátás összértéke meghaladta a 16 milliárd dollárt. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.