BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jól járt a vallási és a kerékpáros turizmus

Gyulától Keszthelyig számos településen beindulhatnak a kiemelt turisztikai beruházások. Jól járt a vallási és a kerékpáros turizmus is.

A Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság 34 új kiemelt turisztikai beruházás támogatásáról döntött. A dél-alföldi régióban hat, Dél-Dunántúlon hét, Észak-Alföldön kilenc, Észak-Magyarországon kilenc és Nyugat-Dunántúlon három projekt javasolt támogatásának összege 46,7 milliárd forint. „A 47 milliárd forint értékben megvalósuló kiemelt turisztikai beruházások kiválasztásánál a legfontosabb szempont az volt, hogy a tervezett turisztikai fejlesztések minél nagyobb arányban szolgálják Magyarország hátrányos helyzetű régióinak felzárkózását, a válság miatt bajba került ágazatok, így különösen az építőipar és az idegenforgalom élénkítését, összességében pedig a gazdasági növekedés erősítését, és jelentős mennyiségű hazai munkahely megteremtését” – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A támogatások teljes egészében az Európai Regionális Fejlesztési Alapból származnak.

Jól lobbizott Debrecen, hiszen a stadionfejlesztés után újabb két pályázata nyert. A kétmilliárd forintos nagyerdei projekt révén hosszú idő után pont kerülhet a szabadtéri színpad ügyére, ugyanis a pályázatnak köszönhetően hamarosan megújulhat a létesítmény. Fontos eleme a fejlesztésnek a Békás-tó rehabilitációja is. Mintegy egymilliárd forintos pályázati pénzből pedig befejezheti az egyházközség azokat a felújításokat, melyek a Nagytemplom korábbi restaurációs köréből kimaradtak.

Szintén büszke lehet magára a pécsi városvezetés, ugyanis kiemelt turisztikai beruházásként támogatja a kormány a pécsi állatkert és környéke felújítását, valamint a Pécsi Egyházmegye évezredes örökségének turisztikai vonzerővé fejlesztését. Előbbi esetében például  a bemutatott fajok körét elsősorban őshonos fajokkal bővíthetik, míg a másfél milliárd forintos támogatásnak köszönhetően olyan részei nyílhatnak meg a püspökségnek, melyek eddig a látogatók számára elérhetetlenek, teljesen ismeretlenek voltak.

Negyedmillió turista a Várkertben?

Jóváhagyta a kormány a Várkert Bazár rehabilitációjának támogatását: a nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházás 6,5 milliárd forintot kaphat. A kormányhatározat szerint így lehetőség nyílik egy, a főváros turizmusában meghatározó, nemzetközi viszonylatban is jelentős, valamint önállóan is egyedi vonzerőt jelentő turisztikai termék fejlesztésére. Úgy kalkulálnak, hogy a felújítás után évi 250 ezer látogatót vonzhat a műemlék. A közbeszerzési pályázat nyertese a Középülettervező Zrt. lett, a teljes mértékben uniós forrásokból megvalósuló beruházás ősszel indul és várhatóan 2014 márciusára fejeződik be.

Békéscsaba 2014-ben már a CsabaPark nevű hatalmas csarnokban (1 milliárd forint) rendezheti a kolbászfesztivált és fogadhatja az illusztris vendégeket, Szolnok egy repülőmúzeummal lesz gazdagabb (2 milliárd forint), de a szocialista vezetésű Szeged is növelheti a dóm vonzerejét (2 milliárd forint).

Jut pénz a kastélyok megszépítésére is. Az észak-magyarországi projektek között a legnagyobb a hatvani Grassalkovich-kastély rekonstrukciója, de a gyulai, a keszthelyi, az ozorai és az edelényi kastély is kap 1-2 milliárd forintot. Míg a zempléni Füzéri várat teljesen újjáépítik.
A kerékpárosok is örülhetnek, mert ha lassan is, de tovább bővül az országos hálózat. A legfontosabb talán a Tisza-tó körgyűrű és a hortobágyi összekötés kiépítése. Szintén szép útvonal lesz a Zagyva menti kerékpárút Salgótarjántól a szolnoki torkolatig.

A döntéshozók egyértelműen kiemelten kezelték a vallási turizmus igényeit, hiszen a már említett szegedi, debreceni és pécsi templom felújítások mellett a pannonhalmi és somogyvári apátság is szép összeget nyert el. Első látásra pedig döbbenetes adat, hogy a mátraverebély-szentkúti Nemzeti Kegyhely turisztikai fejlesztésre 2,4 milliárd forintot szavaztak meg. Szintén érdemes lesz odafigyelni arra, hogy 1,6 milliárd forintból miként épül ki a Bajai Halfőző Fesztivál háttér-infrastruktúrája.

VG - Vég Márton Negyedmillió turista a Várkertben? Jóváhagyta a kormány a Várkert Bazár rehabilitációjának támogatását: a nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházás 6,5 milliárd forintot kaphat. A kormányhatározat szerint így lehetőség nyílik egy, a főváros turizmusában meghatározó, nemzetközi viszonylatban is jelentős, valamint önállóan is egyedi vonzerőt jelentő turisztikai termék fejlesztésére. Úgy kalkulálnak, hogy a felújítás után évi 250 ezer látogatót vonzhat a műemlék. A közbeszerzési pályázat nyertese a Középülettervező Zrt. lett, a teljes mértékben uniós forrásokból megvalósuló beruházás ősszel indul és várhatóan 2014 márciusára fejeződik be.

-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.