BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább hanyatlik a Facebook

A Facebook részvények új történelmi mélypontra jutottak csütörtökön, miután a mai naptól fogva már bennfentesek is eladhatják a papírokat.

A Facebook árfolyama 6,5 százalékot zuhant a pénteki nyitás után, és ezzel 20 dollár alá került a papír ára New Yorkban, írja a MarketWatch. A cég papírjait ma már a vállalat bennfentesei is eladhatják.

A közösségi oldal papírjai közel 50 százalékot veszítettek értékükből a tőzsdei bevezetés óta. A papírokat 38 dolláros áron vezették be.

Ma mintegy 270 millió darab részvény eladási tilalma szűnt meg, október közepéig azonban fokozatosan 1,7 milliárd papír válik eladhatóvá, ami egyben azt is jelenti, hogy akár az ötszörösére is emelkedhet a piacon lévő papírok száma.

A Facebook piaci kapitalizációja a szűk három hónappal ezelőtti részvénykibocsátás óta közel 50 százalékkal zuhant. Szakértők egy része úgy vélekedik, hogy az esés indokolatlan, a FB kilátásai ugyanis kedvezőek, azaz a társaság idővel pénzzé tudja tenni közel 1 milliárdos felhasználói bázisát, ráadásul a cégvezetés – jellemzően felvásárlásokkal – igyekszik tevékenységét új területekre is kiterjeszteni, ami további növekedést biztosíthat a közösségi oldal számára.

A többség azonban attól tart, hogy a FB árfolyama még korántsem érte el mélypontját, sőt a régi tulajdonosok részvényértékesés-korlátozásának megszüntetése akár fel is gyorsíthatja a zuhanást.

A kurzus alakulása attól függ, hogy a cég régi tulajdonosai, illetve alkalmazottai, akik számára a következő hónapokban fokozatosan lehetővé válik papírjaik értékesítése, hogyan ítélik meg a FB jövőjét. A cégbe még évekkel ezelőtt beszálló nagybefektetők (mint az Accel Partners, a Microsoft vagy éppen a Goldman Sachs) minden bizonnyal akkor is keresnek, ha most piacra dobják összes részvényüket, hiszen többségük jóval a jelenlegi ár alatt vásárolta be magát a Facebookba, s külföldi lapértesülések szerint a FB munkatársai is hamar megválnak majd tulajdonrészüktől, ez pedig komoly eladói nyomást eredményezhet a piacon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.