BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zuhan a Samsung, szárnyal a Nokia

A Samsung részvényárfolyama a hétfői kereskedést közel négy éve nem látott mértékű zuhanással zárta, a Nokia kurzusa viszont meredeken észak felé vette az irányt.

A dél-koreai elektronikai óriás piaci értéke több mint 12 milliárd dollárralcsökkent augusztus 27-én, miután a részvényárfolyam 7,5 százalékos mínuszban zárta a szöuli kereskedést. A befektetők ezzel arra az ítéletre reagáltak, amely az Apple-nek adott igazat a nagy riválissal folytatott szabadalmi vitában. Az ítélet szerint – az 1 milliárd dollárt meghaladó büntetésen túl – a Samsung mobilkészülékeinek egy részét várhatóan ki kell vonni az amerikai piacról. A globális okostelefon-piacot 35 százalékos részesedéssel vezető dél-koreai vállalat (az Apple 18 százalékkal rendelkezik) természetesen fellebbezni fog, az ügy még nem zárult le.

A helyzetet némileg bonyolítja, hogy a Samsung az Apple egyik legnagyobb beszállítója: a kaliforniai cég okostelefonjaihoz és táblagépeihez az idén a Samsuung – a Gertner piackutató adatai szerint – 7,5 milliárd dollár értékben szállít chipeket. A Samsung teljes éves bevételének így immár közel 10 százaléka származik az Apple-től.

Akadt cég, amely profitált a Samsung-esésből: a Nokia árfolyama a hétfői kereskedést 7 százalékos erősödéssel nyitotta, délelőtt 11 órakor az egykori világelső már 11 százalékos pluszban járt. Az LG Electronics közel 3 százalékkal erősödött.

A ZTE viszont a másik pályát követte: a kínai gyártó 7 százalékkal esett a hétfői sanghaji kereskedésben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.