BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

117 milliót adhatnak el idén - Viszik a táblagépet, mint a cukrot

Az idén majd 120 millió, négy év múlva pedig bő negyedmilliárd táblagépet adhatnak el világszerte.

A korábban véltnél is nagyobb mértékben bővülhet a globális táblagéppiac, legalábbis erre utal, hogy az IDC jelentősen növelte 2012-re adott prognózisát.

A piackutató szakértői most úgy számolnak, hogy az idén 117,1 millió tabletet értékesíthetnek világszerte, miközben a korábbi előrejelzésben ennél majd 10 millióval alacsonyabb szám szerepelt. Mindez azt is jelenti, hogy az értékesítés közel kétharmadával ugorhat meg, tavaly ugyanis alig 71 millió táblagép talált gazdára.

Az IDC a módosítás indoklását nem bonyolította túl: a magyarázat szerint ugyanis a prognózist egyszerűen azért kellett megemelni, mert továbbra is rohamosan nő a táblagépek iránti kereslet. A piackutató egyébként nem csak az idei, hanem a 2013-as előrejelzésen is javított: most úgy kalkulálnak, hogy jövőre további 42 százalékkal ugorhatnak meg az eladások, s így globálisan mintegy 166 milliárd tabletet értékesíthetnek a gyártók.

Az ezt követő esztendőkben a növekedés ugyan várhatóan lassul majd, de 2016-ig még biztosan masszívan kétszámjegyű marad. Ebben az évben ugyanis a prognózis szerint 261,4 millió tableten adhatnak túl világszerte, ez pedig a 2013 és 2016 közötti időszakra bő 16 százalékos átlagos éves gyarapodást sejtet.

A piacot egyébként minden bizonnyal a jövőben is az Apple uralja majd. A társaság operációs rendszerének részesedése az idén még a tavalyinál is magasabb lehet, s elérheti akár a 60 százalékot, s bár a következő években ez várhatóan csökkeni fog, az 50 százalékot még 2016-ban is szinte biztosan meghaladja majd.

Az operációs rendszerek közül egyébként a következő fél évtized nagy nyertese a Windows lehet, amely tavaly a teljes piac alig 1 százalékát ellenőrizte, részesedését azonban 2016-ra megtízszerezheti. A Windows várhatóan az Android kárára nyer majd teret, amely azonban így is megőrzi második pozícióját.

A táblagéppiac hazánkban is dinamikusan bővül, az IDC-nél a Világgazdaságnak korábban jelezték: a tabletek forgalma az idén Magyarországon akár 75 százalékkal is megugorhat, részben a kínálat gyors növekedésének köszönhetően.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.