BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sztrájk - További több száz járatot törölt a Lufthansa

Kora délutánra a Lufthansa több mint háromszáz járatát törölte a légi kiszolgáló személyzet sztrájkja miatt és az őket képviselő szakszervezet egész napos leállásokkal fenyeget arra az esetre, ha a vállalat vezetése nem veszi komolyan az igényeiket.

A legnagyobb német légitársaság sztrájkja miatt pénteken 26 ezer utas volt kénytelen átszervezni a programját, ma pedig eddig több mint háromszáz járatot törölt a légitársaság. A légi kiszolgáló személyzet béremelést és jobb munkakörülményeket követel, egyelőre hasztalanul. A Reuters által megkérdezett elemzők szerint a munkabeszüntetés miatt napi 5-10 millió eurós kár érheti a céget, de az Equinet szakértői szerint ez az összeg elérheti az 50 millió eurót is, ha a sztrájk egy teljes napon át tart.

Ez pedig reális lehetőség, hiszen a dolgozókat képviselő UFO szakszervezet vezetése közölte: készek akár télig folytatni a munkabeszüntetést és a következő lépés az egész napos leállás lesz, ha "ez az arrogáns magatartás folytatódik". Ma a frankurti és a berlini reptéren nyolc, a müncheni légikikötőben tizenegy órás sztrájkot tart a 18 ezres személyzet egyharmadát képviselő szakszervezet. A szervezet 5 százalékos béremelést követel és garanciát kér a szerződéses munkaerő és a kiszervezés lehetőségének kizárására. A Lufthansa viszont 1,5 milliárd euróval szeretné megnövelni az eredményét a költségcsökkentések segítségével és közölte: túlórákért cserébe sem emeli a 3,5 százalékos béremelési ajánlatát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.