BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Emelkedtek az ipari árak

2012 szeptemberében a belföldi- és az exportárváltozás eredőjeként az ipari termelői árak 0,8 százalékkal voltak magasabbak az előző havinál. Az emelkedést a feldolgozóipari ágazatokon belül főként a kokszgyártás, kőolajfeldolgozás, a vegyi anyag és termék gyártása, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása, és a gép, gépi berendezés gyártása befolyásolta, közölte a KSH.

Szeptemberben az ipar belföldi értékesítési árai az előző hónaphoz képest 0,3 százalékkal növekedtek. A feldolgozóipari ágazatok értékesítési árai összességében 1,2 százalékkal emelkedtek. Ezen belül a legnagyobb mértékben a vegyi anyag, termék gyártása (2,9 százalék), a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás (2,1 százalék), és a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása (2,0 százalék) területén emelkedtek az árak.

Ugyanakkor csökkentek az árak a gyógyszergyártásban (0,8 százalék), az egyéb feldolgozóipar, ipari gép, berendezés üzembe helyezése, javítása területén (0,4 százalék), a járműgyártásban (0,2 százalék), és a fa-, papír- és nyomdaiparban (0,1 százalék). A többi feldolgozóipari ágazatban az áremelkedés mértéke 0,2 és 1,7 százalék között alakult. A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai 1,0 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint az előző hónapban.

A feldolgozóipari ágazatok szeptemberi belföldi értékesítését 4,4 százalékos áremelkedés jellemezte 2011 azonos időszakával összehasonlítva. Legnagyobb mértékű növekedés a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban (11,5 százalék), a vegyi anyag, termék gyártásában (8,8 százalék), valamint az élelmiszeriparban (6,1 százalék) volt. 2011 szeptemberéhez viszonyítva csökkentek az árak a gyógyszergyártásban és a járműgyártásban (2,7–2,7 százalék), a kohászat, fémfeldolgozásban (2,2 százalék) és a gép, gépi berendezés gyártás területén (1,9 százalék). A többi feldolgozóipari ágazatban 0,1 és 4,4 százalék között emelkedtek az árak. A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai átlagosan 3,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül 2012 szeptemberében az előző hónaphoz viszonyítva az energiatermelő ágazatokban 0,3 százalékkal csökkentek, míg a továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 1,6 százalékkal nőttek, a beruházási javakat gyártó ágazatokban nem változtak az árak. A fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok árai 0,7 százalékkal voltak magasabbak. 2011 szeptemberéhez képest az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban összességében 5,3, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 3,3 százalékkal emelkedtek, a beruházási javakat előállító ágazatokban pedig 1,4 százalékkal estek vissza az árak.

Az ipar forintban mért exportértékesítési árai 2012 szeptemberében az előző havihoz képest 1,1, az előző év azonos időszakához képest 1,3 százalékkal növekedtek. Hazai fizetőeszközünk egy hónap alatt az euróhoz mérten 1,9 százalékkal gyengült, az amerikai dollárhoz képest 1,7 százalékkal erősödött; a 2011 szeptemberében jegyzett árfolyamokhoz viszonyítva az euróhoz mérten 0,2 százalékkal erősödött, a dollárhoz mérten 6,9 százalékkal gyengült.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.