BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A SZÉP-kártya élteti a vidéki szállásokat

Főként a vidéki szállodák jártak volna nagyon rosszul a munkavállalókon kívül a vendéglátásban, ha az egészségügyi hozzájárulást az előzetes tervek szerint emelték volna. Az MKB elmondta lapunknak, hogy az általuk kibocsátott kártyák esetében jelenleg 65 millió forint év végéig elkölthető összeg van, ami 1580 kártyabirtokost érint. A K&H lapunkkal közölte, hogy 80 ezer SZÉP-kártyát bocsátottak ki eddig, melyekre 5,5 milliárd forintot töltöttek fel.

„Rendkívül ártalmas lett volna a turizmusra a cafeteria terheinek korábban bejelentett emelése, mely szerint az egészségügyi hozzájárulás (eho) 10-ről 27 százalékra emelkedett volna” – nyilatkozta lapunknak a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) főtitkára. Kovács István arra emlékeztetett amikor 2011 és 2012 között megszűnt az üdülési csekk és a SZÉP-kártya lépett a helyére. A felmérések szerint a vállalkozók bő 10 százaléka döntött úgy, hogy aki üdülési csekket biztosított a munkavállalóinak, már nem adja meg SZÉP-kártyát.

A kártyatulajdonosok száma viszont az eho 27 nagyobb emelésével tovább csökkent volna és ez a belföldi szállodai forgalomra is jelentős hatást tett volna. „Reméljük, hogy a 4 százalékos eho emelés nem fog forgalom csökkenést okozni” – mondta Kovács.
Az MSZÉSZ főtitkára szerint az üdülési csekket és a SZÉP-kártyát elsősorban a vidéki szállodákban költötték el. Vidéken 45 százalék a magyar vendégek száma, a fővárosban 25-30 százalék. „Vannak olyan vidéki szállodák, ahol a belföldi forgalom 70 százalékát fizették ily módon” – mondta Kovács.

A magyarországi szállodákban a hazai vendégek 2,7 milliárd forintot üdülési csekkel, 6,8 milliárdot pedig SZÉP-kártyával fizettek a KSH első kilenc havi adatai szerint. Nyár végén a SZÉP-kártya tulajdonosok száma meghaladta a 730 ezret. A három zseb közül a legtöbb pénzt a vendéglátás, majd a szállásadás, végül pedig a szabadidő alszámlára töltötték fel. Csak szeptemberben a belföldi vendégek 790 millió forint értékben fizettek SZÉP-kártyával a szálláshely- és kapcsolódó szolgáltatásokért.

Mintegy 400 millió forint 2011-ben feltöltött összeg van még több ezer SZÉP-kártya tulajdonosnak a kártyáján amit az idei év végéig el kell költeniük. Tavaly az OTP és az MKB bocsátott ki SZÉP-kártyát, a harmadik szereplő, a K&H januárban lépett a piacra. Az OTP lapunkkal közölte, hogy több, mint 12 ezer munkáltatóval szerződve 573 ezer kártyát SZÉP-kártyát bocsátott ki, mintegy 50 milliárd forintnyi feltöltéssel. Mintegy nyolcezren rendelkeznek olyan egyenlegekkel, amelyek az év végéig használhatóak fel. Ez az összeg jelenleg mintegy 330 millió forint.

Az MKB elmondta lapunknak, hogy az általuk kibocsátott kártyák esetében jelenleg 65 millió forint év végéig elkölthető összeg van, ami 1580 kártyabirtokost érint. A 2011-ben kapott juttatás kizárólag a szálláshely alszámlán használható fel (mivel akkor csak ez a szolgáltatás volt igényelhető), azaz belföldi szálláshely szolgáltatásra a szálláshelyen vagy utazási irodában (belföldi utazási csomagra) történő fizetéssel költhető el. Az MKB-nak összesen közel 95 ezer kártyabirtokosa van, akik összesen 3,9 milliárd forinttal rendelkeznek számláikon.

A K&H lapunkkal közölte, hogy 80 ezer SZÉP-kártyát bocsátottak ki eddig, melyekre 5,5 milliárd forintot töltöttek fel. Eddig több, mint 1 millió tranzakció történt 96 százalékban POS terminálon keresztül. Az OTP az elmúlt hónapokban munkáltatói partnereit plakátokkal, aktuális információkkal látta el, hogy tájékoztathassák munkavállalóikat. Ügyfeleiknek e-mailt küldtek. A szállásadó elfogadóhelyeket arra kérték, hogy az év végéig hátralévő időszakban akciókkal segítsék ügyfeleiket juttatásaik felhasználásban.

Az MKB is több lehetséges fórumon értesítette a kártyatulajdonosokat és a munkáltatókat is. Arra is felhívták a figyelmet, hogy idén úgy is felhasználható a 2011-es juttatás, hogy a jövő évre foglalnak le szállást és azt nem feltétlenül kell idén igénybe venni. Szolgáltatótól függ, hogy ha kiállít erről előlegszámlát, az maradéktalanul kifizethető-e SZÉP-kártyával.
A 2012-es érvényességi idővel ellátot üdülési csekkek ez év végéig használhatók fel. A lakosságnál mintegy 1,5-2 milliárd forintnyi beváltatlan ilyen csekk lehet még. A MÁV-START Zrt. tegnap közölte: pénztáraiban az üdülési csekkek év végéig beválthatók belföldi vasútjegyek, vagy féláras kedvezményt is adó START Klub kártya vásárlására.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.