BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Karácsony: Többet költünk, de kevesebb lesz az ajándék

Az ünnepi nyitva tartást ismerteti az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ), megjegyezve, hogy a magasabb infláció miatt a karácsonyi kiskereskedelmi költés magasabb lesz, a megvásárolt áruk mennyisége viszont kisebb.

Az üzletek nyitva tartása decemberben hosszabb a szokásosnál. Bronz, ezüst, arany vasárnap sok olyan üzlet is kinyit, ami egyébként a hét utolsó napján zárva tart. A nyitva tartás változásait kötelező kiírni. December 24-én (ami hétfőre esik) legkésőbb 14,00 órakor kötelező bezárni az áruházakat.

Mennyit költhetünk decemberben?

A legfontosabb kérdés: mennyit vásárolnak majd a családok az év utolsó hónapjában, hiszen ez az, az időszak, amikor az őszi hónapokhoz képest - akár van válság, akár nincs - nő a költekezés, ami mindenképpen felfelé húzza a kereskedelem mérlegét. Előreláthatóan átlag 20-25 ezer forint értékben vásárolnak ajándékot a családok.

A költekezés értéke nagyobb, a megvásárolt árumennyiség kisebb lesz előreláthatóan a tavalyinál. A vásárlások piaci környezetét meghatározza, hogy 2012. első háromnegyedévében 1,3 százalékkal csökkent a GDP, októberig bezárólag 5,8 százalék volt az infláció, a reálkeresetek 4 százalékkal estek vissza.

A kiskereskedelmi eladások mennyisége az év első kilenc hónapjában 1,7 százalékkal, szeptemberben 4,1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A háztartások fogyasztási kiadásai harmadik negyedévben 3,9 százalékkal estek vissza (változatlan áron számítva).

Figyelemmel a második félévi nagyobb ütemű visszaesésre, decemberben 2 százalékkal zsugorodhat a kereskedelmi fogyasztás az előző évihez képest, a magas infláció miatt több pénzt hagyunk a pénztárakban, de kevesebbet cipelünk haza.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.