BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több millió új mobilos munkahely jöhet létre

A gazdaság számos területét átalakíthatja a mobilszektor dinamikus bővülése. Az ágazat fejlődése a foglalkoztatásra is kedvező hatással lehet, itthon azonban ez egyelőre kevésbé érződik. Az igazi lökést ugyanakkor várhatóan nem ez adja majd a foglalkoztatás növekedésének, hanem a Világbank által közvetett alkalmazottaknak nevezett kör dinamikus bővülése. A WB ide sorolja a mobil gyártókkal és szolgáltatókkal szállítói kapcsolatban álló különböző cégek, így például a különböző alkalmazásfejlesztő vállalatok, tartalomszolgáltatók és a call centerek munkatársait is.

Foglalkoztatottság szempontjából mind a keresleti, mind a kínálati oldalt tekintve hatalmas lehetőségeket rejt a mobilszektor, amely számos országban a munkaerő-piaci változások egyik motorja lehet a jövőben – derül ki a Világbank (WB) legfrissebb jelentéséből. Maja Andjelkovic a dokumentum egyik szerzője egy budapesti konferencián hétfőn elmondta: az ágazatnak különösen az új, elmúlt években megjelent, illetve felfutó szegmensei rejtenek jelentős növekedési lehetőséget.

A WB szerint szektor által teremtett munkahelyeket érdemes két részre bontani. Egyrészt a mobil szolgáltatók, illetve készülékgyártók – az ágazat gyors fejlődésének köszönhetően – közvetlenül is egyre több embert foglalkoztatnak: a Nemzetközi Távközlési Szövetség adatai alapján tavaly csak ezek a cégek 1,5 millió embernek adtak munkát világszerte, ami ha nem is jelentős, de érezhető növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest, s a szervezet prognózisa szerint a bővülés a következő esztendőkben is folytatódhat.

Az igazi lökést ugyanakkor várhatóan nem ez adja majd a foglalkoztatás növekedésének, hanem a Világbank által közvetett alkalmazottaknak nevezett kör dinamikus bővülése. A WB ide sorolja a mobil gyártókkal és szolgáltatókkal szállítói kapcsolatban álló különböző cégek, így például a különböző alkalmazásfejlesztő vállalatok, tartalomszolgáltatók és a call centerek munkatársait is. A szervezet kalkulációi szerint ezen társaságok csak Indiában 7 millió új munkahelyet teremthetnek 2012-ben.
A munkaerőigény bővülését természetesen az ágazat gyors fejlődése hajtja. A globális mobil lefedettség a 2004-ben mért 61 százalékról mostanra 90 százalék fölé emelkedett, miközben a mobil előfizetések száma 6 milliárdra nőtt, ami azt eredményezte, hogy ma már négyből három ember használ maroktelefont.

A növekedés motorja a fejlődő világ volt: míg az ezredfordulón az előfizetők 71 százaléka került ki a fejlett országokból, s ennek megfelelően 29 a fejlődő államokból, 2010 környékére az arány megfordult, ma pedig már a mobilhasználók kevesebb mint negyede él a legmagasabb jövedelmű országokban.

A következő években a szektor fejlődését a mobilnet gyors térnyerése biztosíthatja, amely a mobiltelefonálás elterjedésénél is impozánsabb növekedést mutathat. Az egy előfizetőre jutó havi adatforgalom például a legfrissebb előrejelzések szerint a tavalyi 92 megabyte-ról 2016-ra 1,2 gigabyte-ra nőhet, ami 134-szeres ugrást jelent fél évtized alatt.
A Világbank részben ezzel magyarázza, hogy a következő években elsősorban az úgynevezett közvetett alkalmazottak száma növekedhet dinamikusan, hiszen a mobilnet terjedéséhez köthető munkaerőigény nem elsősorban a szolgáltatóknál és a telefongyártóknál, hanem ezek partnereinél jelentkezik majd. Maja Andjelkovic jelezte: miután a belépési korlátok kifejezetten alacsonyak, várakozásaik szerint az alkalmazásfejlesztő cégek száma például dinamikusan emelkedhet a jövőben, ez pedig természetesen a foglalkoztatottak számában is megmutatkozik majd.

Komoly kérdés persze, hogy mobilszektor fejlődésének foglalkoztatásra gyakorolt kedvező hatása mely régiókban jelentkezik. Itthon ugyanis egyelőre igen felemás trendekről adnak tanúbizonyságot a KSH adatai.
A számítógép, elektronikai és optikai termékek gyártása területén tevékenykedő cégek alkalmazottainak száma például az idei első kilenc hónapban közel negyedével csökkent, hiszen míg tavaly október és december között átlagosan majd 96 ezer embert foglalkoztattak az ilyen vállalatok, addig 2012 harmadik negyedévében már alig 75 ezret. A területen dolgozók számának jelentős mértékű visszaesése azért lehet kissé meglepő, mert az elmúlt negyedévekre a foglalkoztatás dinamikus növekedése volt jellemző az ágazatban.

Bár a gazdasági válság hozott némi visszaesést, a mostanihoz hasonló mértékű hanyatlást azonban még a krízis kirobbanásakor sem láthattunk (2009 szeptemberében 12 ezerrel dolgoztak kevesebben ezen a területen, mint 2008 elején), azóta pedig folyamatosan bővítették munkaerő-állományukat a szektorban ténykedő cégek. Az idén azonban több nagy hazai gyártó is jelentős leépítést jelentett be: a Nokia például februárban közölte, hogy 2300 főt, alkalmazottai több mint felét elküldi komáromi gyárából, mivel az összeszerelést Ázsiába telepítik, míg a Flextronics azért volt kénytelen megválni 600 munkatársától zalaegerszegi egységében, mert a RIM megszünteti BlackBerry telefonjainak bérgyártását a cégnél.
Mindeközben az információ-kommunikáció területén dolgozók száma az előző negyedévben történelmi csúcsra emelkedett. A KSH adatai szerint a szektorban ténykedő cégek a július és szeptember közötti három hónapban 108,7 ezer embernek adtak munkát, ez pedig az előző negyedévihez képest 9 százalékos növekedést jelent, az egy esztendővel korábbinál pedig mintegy 26 százalékkal magasabb.

Kormányzat, mezőgazdaság, egészségügy

Nem kizárólag a foglalkoztatás szempontjából lehet meghatározó a következő években a mobilszektor fejlődése, az ágazat szárnyalása a gazdaság számos területét átalakíthatja. A Világbank elemzése külön fejezetben foglalkozik például a mobil eszközök egészségügyben történő felhasználásának lehetőségével, de önálló részt kapott a jelentésben a mezőgazdaság, illetve a mobilszektor kormányzati szférára gyakorolt hatása is.

Érdekesség, hogy a WB szerint a feltörekvő országok most már „mobilabbak”, mint a fejlett államok, az innovatív – gyakran költségcsökkentő, vagy az egyéni felhasználó számára megtakarítást biztosító – megoldások jelentős része ugyanis a fejlődő világból indul ki, s jellemzően itt is terjed el először szélesebb körben. A szervezet szerint ilyen volt például a több SIM-kártyás telefon, vagy a mobil fizetés.

Érdekesség, hogy a WB szerint a feltörekvő országok most már „mobilabbak”, mint a fejlett államok, az innovatív – gyakran költségcsökkentő, vagy az egyéni felhasználó számára megtakarítást biztosító – megoldások jelentős része ugyanis a fejlődő világból indul ki, s jellemzően itt is terjed el először szélesebb körben. A szervezet szerint ilyen volt például a több SIM-kártyás telefon, vagy a mobil fizetés. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.