BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mal: elindult a visszaszámlálás

Biztonságosan leállítható a Mal, ha áram híján január 30-tól nem tudja tovább működtetni a létesítményeit, de ebben célszerű lenne együttműködnie az E.On hálózati cégével. A korábbi kereskedőjének 3 milliárd forinttal adós Malnak még van nyolc napja arra, hogy árameladót találjon

Szünetelteti a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (Mal) villamosenergia-hálózathoz való hozzáférését áramszállítója, az E.On Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. ha a Mal január 30-ig nem köt új áramvásárlási szerződést a múlt év végén lejárt helyett. Ha további 60 nap alatt sem rendeződik az ügye, a hálózati cég szerződést is bont vele.
A hálózati társaság január eleje óta már csak a törvény adta jogával élve vásárol és ad el áramot az Malnak, ami mintegy 350 millió forintjába került.

„A Malt hazai iparban elfoglalt jelentőségére és nagy számú alkalmazottjára tekintettel látjuk el, de erre az áramtörvény (vet) legfeljebb 30 napot engedélyez. Január 30-án jogilag ellehetetlenül a mostani áramszállításunk” – mondta a Világgazdaságnak Mező Csaba, az E.On hálózati ügyvezető igazgatója. (A vet előírása mindazonáltal ütközhet azzal, ami a múlt év végén stratégiai vállalattá minősült Malra vonatkozik, és a társaság működésének fenntartását írja elő.)

Áram nélkül leállhat, sőt el is lehetetlenülhet a mintegy hatezer fős timföldgyár termelése, a gyárnak több tízmilliárd forintos kára keletkezhet és újabb környezeti katasztrófa is fenyegetne, legalábbis ezeket valószínűsítette a társaság nemrég abban a levelében, amelyet a hálózati szolgáltatóján ak írt.

Ennek kapcsán Mező Csaba jelezte, hogy bár szakmailag nem lát ilyen kockázatokat, cége kész együttműködni a Mallal az esetleges veszély elhárításában. Katasztrófavédelmi javaslatot is kért – de nem kapott – a timföldgyártól. Ettől függetlenül január 21-én hozzálátott szolgáltatása szüneteltetésének fokozatos bevezetéséhez. Megkezdte azoknak az áramvásárlóknak átvételét, amelyek eddig a Mal vevői voltak, és a Mal hálózatán jutottak áramhoz. Ha végképp nem sikerül együttműködnie a Mallal, akkor jön a B terv: az Édász kiépít egy körülbelül 25 méteres vezetéket a Mal áramelosztójának elkerülésére, hogy így szállíthasson villamos energiát a timföldgyár említett vevőinek, például egy vízműtársaság létesítményeinek, és egy bányának.

Megkeresésünkre Bakonyi Zoltán, a Mal vezérigazgatója csak annyit jelzett, hogy „még nincs itt a nyilatkozat ideje.” Így csak feltételezhetjük, hogy a Malnak azért nem sürgős együttműködnie az E.On hálózati cégével, mert abban bízik, sikerül új áramvásárlási szerződést kötnie, így folyamatos marad az áramellátása és megmarad – az áramfelhasználása alapján jelenleg is 100 százalék körüli – termelési szintje is. Ám nem véletlen, hogy lassan halad az ügy. A Mal a hálózati társaság áramkereskedő testvércégének közel 3 milliárd forinttal tartozik. Az összeg a 2010-es iszapkatasztrófa óta gyűlik, ezen belül egymilliárdnyi tavaly ősz óta halmozódott fel. „Bolond lenne bármely áramkereskedő is megállapodni a két évvel ezelőtti iszapkatasztrófa miatt megroggyant helyzetű, és állítólag az előző áramszállítójának is hárommilliárddal tartozó céggel” – mondta lapunknak a Mal számára elvben szóba jöhető, 69 hazai áramkereskedő egyike.

Majd az állam besegít

A Mal elsősorban az állami MVM Partnert Zrt.-től remélhet segítséget, információink szerint már kért is árajánlatot. Ezt arra alapozhatja, hogy stratégiai cégként nemzetbiztonsági védelem alá is esik, ebbe beletartozik az áramellátásáról való gondoskodás. Decemberben már segített a kormány: kifizette a Bakonyi Erőmű részére a Mal 1,7 milliárdos tartozását, amely tartozás miatt az nem tudta volna garantálni az ajkai távhőellátást. Nincs hír arról, hogy az állam átvállalná a Malnak az E.Onnal szemben fennálló tartozását is.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.