BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új rendelet drágíthatja az élelmiszereket, alapanyagokat tilthatnak be

Szeptember elsejétől száműzné a magas transz-zsírsav tartalommal rendelkező élelmiszereket a hazai üzletek polcáról egy az emberi erőforrások minisztere által jegyzett rendelettervezet.

A javaslat – amelyhez az EMMI egyelőre az érintettek véleményét várja – minden olyan élelmiszer forgalmazását betiltaná, amelynek 100 grammjában 2 grammnál több transz-zsírsav van. A gyártóknak új, szinte minden esetben drágább összetevőkre kell átállniuk.

A transz-zsírsavak ilyen szabályozása még egy éve vetődött fel. Információink szerint az érintett élelmiszer-gyártók azt kérték az Emberi Erőforrások Minisztériumától, hogy megfelelő átmeneti időt biztosítson a felkészüléshez. A tárca hajlott a javaslatra, ezért is vannak a most megjelent rendeletben bizonyos könnyítések az eredeti elképzeléshez képest.

A tavalyi ötlet végül – legalábbis a javaslat szerint – csak szeptember elsejével lépne hatályba, ráadásul az akkor már legyártott, de kifogásolt élelmiszerek a minőségmegőrzési idejükig még tovább forgalmazhatók. Az eredeti felvetés ennél szigorúbb lett volna, a feldolgozók attól tartottak, hogy a határidőig nem értékesített termékeket meg kellene majd semmisíteni. Erről tehát most nincs szó.

A rendelet csúszása azért is kapóra jön az élelmiszeripar érintett szereplőinek, mert időközben volt némi idejük új recepteket, technológiákat kikísérletezni, áttérni az alacsonyabb transz-zsírsav tartalommal rendelkező alapanyagok használatára. Sok élelmiszer-feldolgozó már mostanáig is igyekezett termékeit a várható jogszabálynak megfeleltetni.

Az eredeti javaslat ráadásul minden érintett alapanyag használatát megtiltotta volna, a most megjelent rendelet azonban nem ilyen szigorú: csupán a végső fogyasztásra szánt élelmiszerek transzzsírsav-szintjét szabályozza.

Ennek köszönhetően a hazai cégek akár idehaza kifogásolt alapanyagból készült termékeket is gyárthatnak, ha azt exportra szánják olyan országokba, ahol a transz-zsírsavakat illetően nem ilyen szigorú a szabályozás. Ha az alapanyagokra is kiterjedt volna a rendelet hatálya – ahogy az eredeti szándék volt – az drágította volna a hazai élelmiszeripar termékeit a nemzetközi piacokon, versenyhátrányba hozva ezzel a magyar cégeket.

Bár a szabályozás több ponton enyhült, a gyártóknak így is némi tehertételt jelent majd. Az alacsonyabb transz-zsírsav tartalommal rendelkező alapanyagok ugyanis drágábbak az eddig használt összetevőknél. A szabályozás leginkább az édesipart és a pékségeket érinti, több más termékkör mellett elsősorban tehát a csokoládé és egyéb édességféleség, valamint a pékáru lehet drágább ősztől.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.