BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán még nagyobb árrést kért a cigarettákra

Tíz helyett tizenkét százalék lehet az árrés, ami azonban Lázár János szerint nem jelent drágulást.

Lázár János szerint nem fog drágulni a cigaretta, és nem kell attól tartani, hogy növekedne a feketegazdaság. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár bejelentette, hogy Orbán Viktor kormányfő azt javasolta, ne 10, hanem 12 százalékos legyen a kiskereskedelmi árrés, ahogy Ausztriában is. Ez szerinte nem fog drágulást hozni, ám hogy miért nem, azt bővebben nem fejtette ki. Lázár szerint gratulálni kell a nyerteseknek, nem irigykedni. Egyértelművé tette azt is, nem lesz új pályáztatás minden trafikra, csupán ma azokra, amelyekre eddig nem volt jelentkező.

Lázár azt is elmondta: a vádakkal kapcsban minden vizsgálat elé állnak, nincs bizonyíték, hogy politikai kapcsolatok alapján bírálták volna el a pályázatokat. Az elmúlt napokban több tucat hír látott napvilágot arról, hogy fideszes politikusok rokonai, szomszédai, üzlettársai nyertek el trafikokat.

A fő cél az, hogy kevesebb helyen lehessen cigarettázni, ez pedig a hazai és a külföldi dohánygyártóknak egyaránt visszaesést jelent majd - tette hozzá Lázár.

Mint azt korábban megírtuk, egy hete hirdették ki a dohányboltokra kiírt koncessziós pályázat eredményét, 5415 dohánybolt nyílhat július 1-jével. Az első körben összesen 1717 településen nyílhat trafik, 1417 koncesszió viszont nem kelt el, kétezernél kevesebb lakosú településeken. A második forduló ma indul el. A nyertesek húsz évre szóló jogosultságot szereztek. A koncessziót magánszemélyként lehetett elnyerni húsz évre, ám a trafikot egyéni vállalkozóként vagy betéti társaság beltagjaként elnyert joggal lehet üzemeltetni, ami alapján valószínűsíthető, hogy a nyertesek jelentős része kezdő vállalkozás lesz. Egy személlyel egy időpontban legfeljebb öt megkötött koncessziós szerződés lehet hatályban. A lista alapján ezzel 120-an éltek is, 148 pályázó négy koncessziót kapott.

Bőven lesz tehát dolguk a Széchenyi Programirodáknak a közeljövőben, hiszen május 6. és május 23. között az elnyert trafikkoncesszió helye szerint illetékes irodákban kell majd aláírni a 20 évre szóló szerződéseket az 5415 darab tendergyőztessel. Ha május 22-ig a nyertes pályázó nem írja alá a dokumentumot, akkor ezt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a pályázattól való visszalépésnek tekinti.

A hazai piac főszereplőit  – BAT, Continental, Imperial, Róna és a Universal Leaf – tömörítő Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetsége (DBMSz) is óvatosságra int a trafiktörvény legújabb módosító indítványa kapcsán. „A trafikok jövedelmezősége minden piaci szereplő érdeke, ám a 10 százalékos minimum árrés önmagában rendkívül kockázatos” – közölte lapunkkal a szövetség.

Szerintük a 10 százalékos minimum dobozonként várhatóan 130 forintos áremelkedést eredményezne, mely rövid idő alatt a legális piac összeomlásához, és a feketepiac felélénküléséhez vezetne. A legkonzervatívabb feketepiaci számítások mellett is az illegális termékek aránya rövid idő alatt 15 százalékra nőhet meg, ami az állami bevételek oldalán 2014 év végéig mintegy 45 milliárd forint bevételkiesést jelenthet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.