BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csillag nélkül is van élet

A hazai szállodai kapacitásnak csak mintegy fele rendelkezik jelenleg csillag szerinti minősítéssel

Bár egyre több szálloda dönt úgy, hogy megéri csatlakoznia a Hotelstars minősítő rendszerhez, egyelőre sokan mégsem kérnek a hivatalos csillagozásból. „Újabb 12 szálloda minősítéséről döntött a Hotelstars Nemzeti Szállodai Tanúsító Védjegy Bíráló Bizottsága, s ezzel 333-ra emelkedett a csillagok használatára jogosult magyar hotelek száma” – közölte lapunkkal a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége.

A KSH adatai szerint áprilisban 923 szálloda mintegy 55 ezer szobával, 888 panzió majdnem 10 ezer szobával működött. Legutóbbi 1 darab kétcsillagos, 4 darab háromcsillagos, 6 darab négycsillagos és 1 darab négycsillagos superior védjegyet adományoztak. Köztük van az Accor csoporthoz tartozó Hotel Nemzeti, az ETO Park Hotel Győrben és a Hunguest egyik budapesti háza, de két zalakarosi hotel is felteheti a csillagokat.

„A minősítések tapasztalatai szerint a szállodák komoly erőfeszítéseket tesznek termék-szolgáltatás együttesük fejlesztésére és ezáltal a megcélzott kategória elérésére. Ez sok esetben nem feltétlenül anyagi ráfordítást, esetlegesen új beruházást jelent, hanem a szolgáltatási kör bővítését, a színvonal emelését, melynek eredményeként javul a hazai kínálat minősége” – véli a Szállodaszövetség. Az eddig regisztrált közel 500 szállodából 333 minősítettek, mely a hazai szállodai kapacitás mintegy 45 százalékát fedi le.

Egy kormányrendelet 2012. június 30-ig adott lehetőséget a korábbi minősítési rendszer szerinti besorolási kategóriák alkalmazására. Jelenleg már öt szálláshelytípus minősíthető Nemzeti Tanúsító Védjeggyel. Ezek a falusi szálláshelyek, az apartmanok, a kempingek, az üdülőtelepek, valamint a szállodák.

A minősítési folyamat egyszerű és átlátható, rövid átfutási idővel, ennek ellenére egy- és kétcsillagos házak egyelőre nem nagyon törik magukat, hogy hivatalosan is elismerjék őket.

Budapesten sok a csillag

A Balaton környékén egyre többen csatlakoznak a rendszerhez, de sokan még jogosulatlanul használják a régi csillagokat. Mindössze 47 balatoni szálloda kapott eddig hivatalos minősítést. A legtöbb csillagos szálloda Budapesten található, eddig 104 ház esett át az eljáráson. A nyugati régió 55, a keleti 36, az északi 37, a dél-alföldi 29, a dél-dunántúli régió pedig 25 minősített szállodával büszkélkedhet. Főleg a három- és négycsillagos házaknak fontos a minősítés.


-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.