BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb fordulóhoz érkezett az Apple és a Samsung háborúja

Újabb fordulóhoz érkezett az Apple és a Samsung évek óta tartó jogi háborúja, az ITC ezúttal az almáslogójú cég javára ítélt, a következmény pedig a dél-koreai gyártó termékeinek kitiltása lehet az amerikai piacról. A két technológiai óriás küzdelme még 2011-ben kezdődött, a százmillió dollárokat felemésztő harc vége azonban egyelőre nem látszik.

Megsértette az Apple szabadalmi jogait a Samsung többek között a készülékeiben alkalmazott multitouch funkcióval, ezért az amerikai nemzetközi kereskedelmi bizottság (U.S. International Trade Commission – ITC) elrendelte a dél-koreai gyártó termékeinek importtilalmát az Egyesült Államokban. A múlt pénteki döntés persze nem jelenti azt, hogy azonnal megszűnik többek között a Galaxy okostelefonok bevitele az USA-ba, hiszen a tilalomhoz Barack Obama elnöki hozzájárulása is szükséges.

Ezt megszerezni pedig nem egyszerű, ahogyan azt már a Samsung is megtapasztalhatta, hiszen a két cég közötti jogi háborúban az Apple-t elmarasztaló és egyes régi modelljeit az Egyesült Államokban betiltó ITC döntést éppen az elnöki adminisztráció vétózott meg.

A két technológiai óriás közötti jogi vita még 2011-ben kezdődött, az Apple feljelentésével, amelyben azzal vádolta meg riválisát, hogy felhasználta az almáslogójú cég fejlesztéseit saját termékeinél. Persze a Samsung sem maradt adós, néhány héttel később szintén benyújtott egy szabadalmi keresetet az Apple ellen. Az évek óta húzódó, jelenleg négy kontinensen folyó jogi háború óvatos becslések szerint is már többszázmillió dollárt emésztett fel, a vége azonban még nem látszik.

A két társaság kitartása érthető, hiszen még az apróbb sikerek is százmillió dollárokban mérhető bevételi eredménnyel járhatnak, egy olyan hatalmas piacról, mint az amerikai történő kitiltás pedig még komolyabb nyereséget hozhatnak. A mobiltelefon-piacot az iPhone-okkal forradalmasító Apple az elmúlt években folyamatosan veszített piaci pozíciójából, és az IDC adatai szerint az idén a második negyedévben már csak 13,1 százalékos volt a részesedése, míg egy éve még 16,6 százalék volt.

Ami még inkább figyelmeztető jel a vállalat számára, hogy mindössze 20 százalékkal tudta növelni telefonértékesítését ebben az időszakban, miközben az globális bővülés 52,3 százalék volt. Ráadásul a nagy rivális Samsung 30 százalék feletti részesedésével már toronymagasan piacvezető, és a második negyedévben közel 44 százalékkal több okostelefont adott el, mint egy évvel korábban. Nem véletlen tehát, hogy a két rivális közötti jogi harc egyre kiélezettebb.

Az utóbbi időszak döntései mintha az Apple-nek kedveznének – a régi iPhone-ok amerikai értékesítési tilalmának elnöki megvétózása, a Samsung termékekre vonatkozó ITC import korlátozási döntés, egy tavalyi, egymilliárd dolláros kártérítési ítélet -, azonban korai lenne kijelenteni, hogy a meccs már lefutott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.