BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Németh Lászlóné: a földgáztárolók ezután is "megállnak a lábukon"

Az állam kezébe került földgáztárolók eddig is megálltak a saját lábukon, és ezután is így lesz, az viszont nem zárható ki, hogy a napi ügymenet finanszírozására belső és külső források is szükségesek legyenek - válaszolta Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter képviselői kérdésekre a parlament honlapján szerdán.

Két MSZP-s képviselő, Mesterházy Attila és Józsa István a gáztározók állami megvásárlásával kapcsolatban tett fel kérdéseket a miniszternek azt követően, hogy az E.ON földgáz üzletága nemrégiben az MVM Csoport tulajdonába került, és így létrejött a Magyar Földgáztároló Zrt., valamint a Magyar Földgázkereskedő Zrt. Az ellenzéki képviselők elsőként arra vártak választ, hogy az államnak pénzébe kerül-e a földgáztározók működtetése.

A következő kérdések azzal a 120 millió köbméternyi párnagázzal kapcsolatosak, amelyet - mobil gázzá átminősítve - az állami tulajdonosnak könyv szerinti értéken kell felajánlania az egyetemes gázszolgáltató részére. A képviselők a könyv szerinti érték után érdeklődtek: ez mennyivel olcsóbb a piaci földgázárnál, illetve hogy mely tározókból származik az értékesítendő gáz. Tudni szerették volna azt is, hogy miképpen érinti a párnagáz eladása a tározók működését, milyen árat fizetett az állam a tározókban lévő gázért, illetve miként változik az állami vagyon értéke a gáz értékesítése után.

A miniszter a párnagáz értékesítését tartalmazó törvényjavaslatra utalva rámutatott: a jogszabály csak a felajánlási kötelezettséget írja elő, de az ajánlat elfogadására a Magyar Földgáztároló Zrt. nem köteles. Emlékeztetett arra, hogy az E.ON Földgáz Storage Zrt. még 2011-ben kérte a hajdúszoboszlói tárolóból 200 millió köbméter párnagáz mobil gázzá átminősítését, ezt a Miskolci Bányakapitányság engedélyezte is. A most érintett 120 millió köbméter az ebből még nem értékesített mennyiség - jelezte.

Az ellenzéki képviselők árakkal kapcsolatos kérdéseire nem tért ki a miniszteri válasz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.