BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még tovább izmosodna 2014-2016 között az MVM

Jelentős áram- és gáz-nagykereskedelmi pozíciókat építene ki, számottevő hazai távközlési szerepre tenne szert, a paksi bővítés előtt esetleg építene egy más típusú kisebb erőművet is az MVM csoport a hamarosan elkészülő, újabb hároméves stratégiája szerint.

Megszerzett áram- és gázpiaci pozíció megtartására, hazai és térségi terjeszkedésének folytatására és a távközlési piacon való számottevő szerepvállalásra készül az MVM a hamarosan elkészülő, 2014-2016-os stratégiája szerint. A fő irányt a szeptember 15-i közgyűlése már megszabta. Eszerint a gazdaságpolitikai célokat megvalósító állami energetikai csoport elsődleges céljai között hitelképességének fenntartása, hosszú távú eredményes működése feltételeinek megteremtése, áramtermelő kapacitásainak maximális, adódó új üzleti lehetőségeinek pedig minél nagyobb arányú kihasználása szerepel.

Mindez konkrétan azt jelenti, hogy folytatódik a paksi atomerőmű blokkjainak üzemidő-hosszabbítása, 2017-ig pedig le kell zárni a bővítés előkészítését is. A szállítói tender előkészítése már ez év végére lezárulhat, de a pályázat csak akkor írható ki, ha rendelkezésre áll az a finanszírozási konstrukció is, amely mellett a beruházás teljes biztonsággal megvalósítható. Minderről Sándor József, az MVM Zrt. stratégiai tervezési és monitoring osztályvezetője beszélt a GTTSZ tegnapi, energetikai konferenciáján. Az MVM-nek szüksége lehet egy más típusú erőműre is, amíg az új paksi blokk még nem épül fel, de az ország áramtermelő kapacitásai már megcsappantak.

Az MVM az eddiginél sokkal nagyobb szerepre tenne szert az ország villamos energia importjában, de általában a hazai és a régiós áram-nagykereskedelemben is. (Már 12 országban van kereskedelmi képviselete.) Leányvállalata, a Mavir bővíteni fogja az (importot is segítő) északi határmetszékeket (Sajószöged-országhatár, Göd-országhatár), de a tervek között szerepel két másik MVM-leány, az Ovit és az Erbe piaci pozícióinak javítása.

Halad a Déli Áramlat gázvezeték hazai szakaszának műszaki tervezése, illetve piaci és gazdasági megalapozottságának vizsgálata. Az MVM fontos feladata a 2015-ben lejáró hosszú távú gázimport szerződésünk előnyösebb feltételekkel való meghosszabbítása. Az év végére elkészülhet az AGRI gázvezeték projekt megvalósíthatósági tanulmánya, a magyar-szlovák összekötő vezeték viszont már 2015-től már üzemszerűen működik. Az MVM beszállna az észak-dél gázfolyosón zajló kereskedelemnek, érdekli a Horvátországban építendő LNG-terminál is. Az MVM Neten keresztül a hazai távközlési piac jelentős szereplőjévé válna.

Három év a mérlegen
2011-2013-as stratégiájában az MVM 2020-ra 250 milliárd forintos EBITDA-t irányzott elő, 2013-as tervében 147-150 milliárd szerepel. Három év alatt a legtöbb növekedési, terjeszkedési célkitűzését megvalósította, de például a megújuló energia-termelésben  óvatos maradt a terület új támogatási rendszerének bevezetése késlekedése miatt. Gázpiaci terveit jócskán túlteljesítette az E.On két cégének megvásárlásával. Árbevétele alapján tavaly a 4. legnagyobb hazai társaság volt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.