BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Némethné: Elegendő lesz a földgázkészlet a télre

A téli felkészüléshez szükséges földgázkészlet rendelkezésre áll, a lakosság és az egyetemes szolgáltatás alá tartozó közintézmények ellátása így biztosított – válaszolta többek között Mesterházy Attila kérdéseire a nemzeti fejlesztési miniszter. Németh Lászlónénak nincs tudomása arról, hogy földgáztároló bezárását terveznék, vagy a párnagáz átminősítését terveznék.

Az átadás-átvételkor a tárolókban lévő 1,7 milliárd köbméter gáz jelenleg is a helyén van – közölte a parlament honlapján a nemzeti fejlesztési miniszter. Németh Lászlóné határozottan kijelenthette, hogy a téli felkészüléshez szükséges földgázkészlet rendelkezésre áll. Az átadás-átvételkor a tárolókban lévő 1,7 milliárd köbméter gáz jelenleg is a helyén van. „A Magyarországon működő földgáztárolók felkészültek a télre, a lakosság és az egyetemes szolgáltatás alá tartozó közintézmények ellátás a így biztosított” – hangoztatta Némethné.

A tárcavezetőt Mesterházy Attila több földgázzal és az E.ON megvételével kapcsolatos írásbeli kérdéssel is bombázta. Az MSZP elnke többek között azt firtatta, hogy „hogyan segíti az E.ON egyes földgázipari érdekeltségeinek megvásárlása a kormány rezsicsökkentési céljait?”, valamint, hogy „mennyi gázt vett az állam az E.ON-ügylet során?
Mesterházy arra emlékeztetett, hogy az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. 2013. október 1-jén, az E.ON egyes földgázipari érdekeltségeinek megvásárlásával kapcsolatban kiadott közleményének első két mondata az alábbiakat rögzíti : „Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. 2013. szeptember 30-án kifizette az E.ON magyarországi földgázipari érdekeltségeinek szerződésben rögzített vételárát. Ennek részeként az MVM átutalt mintegy 260 milliárd forintot, amely magában foglalja a tároló és kereskedő társaságok hozzávetőleg 110 milliárd forint értékű részvényeit, a két társaság átvállalt kötelezettségeit, valamint ezeken keresztül a földgáztárolókat, a tárolt földgázkészletet".

Némethné közölte, hogy az Az E.ON egyes földgázipari érdekeltségeinek megvásárlása állami garanciát jelent a jövőbeni biztonságos földgázellátásra . A földgáz üzletág megvásárlásával állami szereplő tárgyalhat közvetlenül az árról is a legnagyobb partnerekkel . A fejlesztési miniszter szerint az immár Magyar Földgázkereskedő Zrt. és Magyar Földgáztároló Zrt. néven jegyzett társaságok közösségi felügyelet alá vonásakor a kormány a magyar lakosság és a vállalkozások biztonságos és megfizethető árú ellátását tartotta szem előtt.
A tárcavezető szerint a társaságok jövedelmezősége az elmúlt időszakban a várakozásoknak megfelelően alakult, így előreláthatóan mindkét cég nyereséggel zárja majd az idei évet. Ez szerinte egyúttal azt is jelzi, hogy megvan a fedezete a megvalósult 20 . százalékos rezsicsökkentésnek.

Némethné arra emlékeztette, hogy a földgáz kereskedelmi és tárolói tevékenység állami kézbe vétele már az MSZP kormányzása idején is felmerült, hiszen Bajnai Gordon miniszterelnöksége idején kötöttek elővásárlási jogot a társaságok megszerzésére.

Némethné szerint Mesterházy gázvásárlással kapcsolatos kérdése nehezen értelmezhető, tekintettel arra, hogy az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) az E.ON egyes földgázipari érdekeltségeit vásárolta meg. Nem földgázt vett tehát, hanem társaságokat. A társaságok megszerzésekor a tárolói mobil földgázkészlet jelentős részének nem az E.ON volt a tulajdonosa, így az az adás-vétel eredményeképpen sem került az MVM tulajdonába . A fennmaradó kisebb hányadhoz a hosszú távú szerződésnek megfelelő áron jutott hozzá az MVM.

Némethné Mesterházy érdeklődésére azt is közölte, nincs olyan információja, miszerint az üzemeltető engedélyesek földgáztároló bezárását terveznék. Arról sincs tudomása, hogy az engedélyesek a párnagáz átminősítését terveznék. Az ágazati szabályozás értelmében a ugyanis a párnagáz mobilgázzá történő átminősítését a tárolót üzemeltető engedélyesnek kell kezdeményeznie a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal illetékes területi szervénél, amely a műszaki szempontú jóváhagyásról dönt. Ezt követően dönthet a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal az átminősített párnagáz értékesíthetőségéről.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.