BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Wizz Air engedi a mobileszközök használatát a fedélzeten

A Wizz Air bejelentette, hogy utasai mostantól használhatják hordozható elektromos készülékeiket, például mobiltelefonjaikat, elektronikus könyvolvasóikat és táblagépeiket a járatokon a repülési idő bármely szakaszában. Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) ugyanis új iránymutatást tett közzé a hordozható elektromos készülékek fedélzete történő használatáról, amelyeket a Magyar Nemzeti Közlekedési Hatóság is átvett.

„Az új iránymutatásnak megfelelően az utasoknak meg kell győződniük róla, hogy a készülék repülési üzemmódban legyen attól a pillanattól kezdve, hogy a repülő ajtaját bezárják egészen addig, amíg el nem hagyják a fedélzetet. Arra bíztatjuk utasainkat, hogy hozzák magukkal a kedvenc készülékeiket és olvassanak vagy nézzenek meg egy filmet” – mondta Daniel de Carvalho, a Wizz Air szóvivője.

Az utasokat a légitársaság ugyanakkor arra kéri, hogy ne használják fülhallgatóikat a biztonsági tájékoztatás alatt, illetve hogy kapcsolják ki az elektronikus berendezéseket, amennyiben a légiutas-kísérők nem tudnak meggyőződni róla, hogy az repülési üzemmódban van és megfelel a repülés közbeni használhatóság feltételeinek.

Az európai folyamatot felgyorsította, hogy az USA-ban már tavaly novemberben megszületett ez a döntés. Elvileg nem kötelező engedélyezni a mobiltelefonok használatát, vagyis a légitársaságok a korábbi tiltó szabályozás megtartása mellett is dönthetnek, bár ez nem túl valószínű, hiszen akkor az utasok vélhetően a liberálisabb társasággal repülnek majd.

„Jelentősen javult a repülésbiztonság 2013-ban a világon, tíz éve nem volt ilyen alacsony a halálos repülőgép-katasztrófák száma” – közölte az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség. Az elmúlt évben 17 olyan halálos kimenetelű baleset történt, amelyben nagy kereskedelmi repülőgépek voltak érintettek.

VG-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.