BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az ezredfordulós szintre estek vissza a fejlesztések

Az ezredforduló szintjére zuhantak vissza az ingatlanfejlesztések az elmúlt évben, de a beinduló gazdasági növekedés hosszabb távon változást hozhat – állapította meg az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK). Tavaly nem emelkedett feljebb a mélypontról a hazai ingatlanfejlesztés: az IFK tagvállalatai által megvalósított beruházások 100 millió eurós értéke a 2012-es szinten stagnál és megegyezik a 2000-ben megvalósított beruházások volumenével. Ez pedig a 2008-ban regisztrált 1,3 milliárd euró alig 10 százaléka.

Takács Ernő, az IFK elnöke úgy látja, hogy nem indul új fejlesztés, a kereslet sem növekedett, a befektetési piacon pedig egyszerűen nincsen érdemi tranzakció és a közép-európai befektetések szinte kivétel nélkül Lengyelországban és Csehországban zajlanak. Az ingatlanfejlesztők portfóliójában számos jelentős nagyságrendű és megfelelően előkészített projekt ragadt be, spekulatív (tehát kifejezetten befektetésre szánt) fejlesztések pedig nem indulnak a kínálati piacon. A bedőlt projektek léte sem segíti a piac öntisztulását. Mindezek miatt a magyarországi irodaházakban, logisztikai és kiskereskedelmi központokban igen alacsonyak a bérleti díjak. A következő években azonban változásokra számít az IFK elnöke.

"A gazdasági növekedés beindulásának eredményeképpen nőhet az érdeklődés az ingatlanfejlesztők által nyújtott üzleti infrastruktúra (telephely, raktár, ipari telek, iroda, kereskedelmi ingatlanok) iránt. A kereslet bővülése, a vásárlóerő növekedése, a korábbi fejlesztések pénzügyi lezárása rendbe hozhatja a piacot, aminek köszönhetően ismét beindulhat az ingatlanfinanszírozás” – mondta el Takács Ernő, hozzátéve, hogy egyes elemzők és a kormány 2 százalék körüli gazdasági növekedésre vonatkozó prognózisa optimizmusra adhat okot, ugyanakkor fontos lenne, hogy ebben ne csupán a mezőgazdaságnak és a közpénzből, EU-forrásból finanszírozott állami és önkormányzati beruházásoknak legyen szerepe. A gazdasági növekedés azonban csak lassan lendíti be az ingatlanfejlesztést, hiszen egy új épület megvalósítása az engedélyezéstől az átadásig legalább két évig tart.

Az IFK ugyanakkor örvendetesnek tartja, hogy az MNB akár kereskedelmi ingatlanfejlesztések finanszírozását is lehetővé teszi a Növekedési Hitelprogram II. lépcsőjében rendelkezésre álló 2 ezer milliárd forintból.

Kihasználatlan versenyképesség

Az IFK már régóta hangsúlyozza: Budapest irodakínálata igen versenyképes a régióban.

Azonban a gyakori jogszabályváltozások és számos kapkodó állami intézkedés miatt külföldön nem tartják kiszámíthatónak a hazai gazdasági és üzleti környezetet, márpedig e nélkül nem jelentkeznek új bérlők a hazai piacon.

„Az előrelépéshez megbízható üzleti környezet, versenyképes jogi szabályozás valamint gyors, olcsó, átlátható engedélyezés, ügyintézés is szükséges” – foglalta össze Takács Ernő.

Azonban a gyakori jogszabályváltozások és számos kapkodó állami intézkedés miatt külföldön nem tartják kiszámíthatónak a hazai gazdasági és üzleti környezetet, márpedig e nélkül nem jelentkeznek új bérlők a hazai piacon.

„Az előrelépéshez megbízható üzleti környezet, versenyképes jogi szabályozás valamint gyors, olcsó, átlátható engedélyezés, ügyintézés is szükséges” – foglalta össze Takács Ernő. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.