BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hódítanak a tabletek, tovább csökken a pc-piac

Az idén várhatóan közel 2,5 milliárd személyi számítógépet, mobiltelefont, táblagépet és hibrid készüléket adnak el világszerte a Gartner előrejelzése szerint. A tabletértékesítés közel felével bővül, a pc-piac tovább csökken, igaz kisebb mértékben, mint 2013-ban.

Az idén 7,6 százalékkal bővülhet a világszerte eladott személyi számítógépek, táblagépek, mobiltelefonok és hibrid mobileszközök értékesítése a múlt évhez képest a Gartner piackutatócég előrejelzése szerint. Ez azt jelenti, hogy 2014-ben összesen 2,47 milliárdot adnak el ezekből a készülékekből, tavaly 2,3 milliárdos volt a forgalom.

A legnagyobb növekedés az egyelőre csak kis tételt jelentő hibrid mobileszközök (tablet és pc egyben) esetében várható, jóval több mint duplájára nő az ilyen készülékek forgalma, és közel 40 milliót adnak majd el belőlük. Folytatják a hódítást a táblagépek, amelyekből 2014-ben a Gartner prognózisa alapján 263,5 milliót adhatnak el, ez 47 százalékkal több, mint a múlt évben. A mobiltelefonok esetében kismértékű fejlődést jósol a piackutató, igaz előrejelzésében nem bontja külön a hagyományos és okostelefonokat, így nem tudni, hogy a közel 1,9 milliárd eladott készülékből mennyi lesz majd okosmobil.

Az idén folytatódik a pc-piac zsugorodása, azonban a 2013-asnál lassabb lesz a csökkenés üteme. Míg a múlt évben eladott 299 millió személyi számítógép 12 százalékos visszaesés jelentett 2012-höz képest, addig az idén várható 278 milliós forgalom már csak 7 százalékos visszaesést jelent.

Az operációs rendszereket vizsgálva tovább erősíti vezető pozícióját az Android, az előrejelzés alapján több mint 1,1 milliárd értékesített készüléken lesz majd ez a rendszer, ami 44 százalékos részesedést jelent. A múlt évben még 38 százalékos volt az Android piaci részesedése.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.