BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Samsung: a vártnál nagyobb esés az üzemi eredményben

Az előzetes várakozásoknál is nagyobb mértékben csökkenhetett a Samsung Electronics üzemi eredménye a múlt év utolsó három hónapjában a társaság előzetes adatai szerint. A dél-koreai cég bevétele 59 ezer milliárd won, vagyis 55,45 milliárd dollár volt, ami valamivel több, mint 5 százalékos bővülést jelent az egy évvel korábbihoz képest.

Az előzetes elemzői várakozásoknál lényegesen gyengébb várható üzemi eredményről számolt be a Samsung Electronics. A társaság közlése szerint 8300 milliárd won, vagyis 7,8 milliárd dollár körül alakulhat a 2013 negyedik negyedéves üzemi eredmény. Korábban tízezer milliárd wonos üzemi eredményt prognosztizáltak az elemzők a dél-koreai cégnél a 2013 október-decemberi időszakra. A most becsült eredmény egyébként mind a harmadik negyedéves adattól, mind a 2012 negyedik negyedéves számoktól elmarad. A most közzétett adatok azért is figyelemre méltóak, mert 2011 harmadik negyedéve óta most első alkalommal fordulhat elő, hogy csökkent a Samsung üzemi eredmény.

A társaság előzetes közlése szerint a 2013 negyedik negyedéves bevétel 59 ezer milliárd won (55,45 milliárd dollár) lehet. Ez éves szinten 5 százalékos növekedést jelentenek, ugyanakkor 2011 harmadik negyedéve óta ez a legalacsonyabb bővülési ráta.

Az elemzések alapján a dél-koreai gyártó vártnál gyengébb adatai részben arra vezethetők vissza, hogy a múlt év utolsó három hónapjában a mobilpiacon igen kemény versenyt támasztott az Apple, amely az iPhone 5s-sel és 5c-vel ért el szép eredményeket ebben az időszakban.

A legjobb esetben is várhatóan stagnáló televízió értékesítés is problémát jelenthet a társaság számára, amely ebben a szegmensben is piacvezető világszinten. A Samsung egyébként most mutatott be a las vegas-i CES-en egy hajlítható kijelzőjű tévét.

A Samsung részvények értéke 2013. december 24. és 2014. január 3. között 9,6 százalékkal csökkent, ez azt jelenti, hogy cég piaci értéke mintegy 19 milliárd dollárral esett vissza ebben az időszakban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.