BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább nőtt az exporttöbblet

2013 tizenegyedik hónapjában az export euróban számított értéke 0,8 százalékkal nőtt, az importé 2,6 százalékkal csökkent tavaly novemberhez viszonyítva - közölte a KSH.

A külkereskedelmi mérleg többlete 237 millió eurós javulást mutatott 2012 azonos időszakához képest.

2013. novemberben – első becslés szerint – a kivitel értéke 7,4 milliárd eurót (2201 milliárd forintot), a behozatalé 6,5 milliárd eurót (1959 milliárd forintot) tett ki.

A külkereskedelmi mérleg aktívuma 804 millió euró (242 milliárd forint) volt. A novemberi kivitel 78, a behozatal 75 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolítottuk le.

2013 januárja és novembere közt a kivitel értéke 75,9 milliárd euró (22 521 milliárd forint), a behozatalé 69,0 milliárd euró ( 20 444 milliárd forint) volt. A kivitel és a behozatal euróban számított értéke 1,8, illetve 1,4 százalékkal nőtt. A külkereskedelmi mérleg többlete 446 millió euróval volt több, mint a 2012. január–novemberi időszakban.

A várakozásokat jóval felülmúlva, 803,5 millió euró többlet keletkezett a külkereskedelemben novemberben, ami jelentős, 236,7 millió euró javulást jelent az egy évvel ezelőtti 566,8 millió euróhoz képest – fejtette ki Suppan Gergely, a TakarékBank vezető közgazdásza.

Szerinte a külkereskedelmi adatok arra utalnak, hogy a belső kereslet élénkülése mellett a külkereskedelem is pozitívan járulhatott hozzá a  tavalyi negyedik negyedévre várt 2,8 százalékos GDP-növekedéshez.

2013 január-november között a többlet 446 millió euróval 6,960 milliárd euróra nőtt az előző évi hasonló időszakhoz viszonyítva – írta Suppan. Novemberben mind az export, mind az import növekedése megtorpant, amit részben a kevesebb munkanap is okozhatott, de tükrözi az ipari termelés - feltehetően átmeneti - megtorpanását is – tette hozzá.

Suppan rámutatott: az export euróértéke 0,8 százalékkal nőtt, az importé pedig 2,6 százalékkal csökkent egy év alatt. A hazai külkereskedelem lényegében stagnált, ami összhangban van a német export 1 százalékos növekedésével, illetve a német import 0,4 százalékos csökkenésével.

Az elmúlt hónapokban megjelent konjunktúra-indikátorok az európai gazdaság recessziójából való kilábalási folyamatát jelzik, így a külső kereslet várható javulása, valamint a felfutó hazai autóipari termelés hatására tavaly a többlet elérhette a 7,2 milliárd eurót, míg idén kismértékben, 7,5 milliárd euró közelébe emelkedhet a külkereskedelmi többlet, mivel a belső kereslet élénkülését ellensúlyozhatja a külső kereslet javulása – vetítette előre a közgazdász.

Balatoni András, az ING vezető elemzője viszont úgy látja, romlottak az exportáló vállalatok kilátásai és tavaly a negyedik negyedévben a GDP növekedése lassult a harmadik negyedévhez képest: 2,1 százalékkal bővülhetett 2012 azonos időszakához képest. A szakértő 2013-ra 0,9 százalékos növekedést vár, a korábban prognosztizált 1,1 százalékos bővüléssel szemben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.