BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A jó szemlélet nagyon hiányzott eddig a magyar innovációból

Új trendek figyelhetők meg a magyar innovációban - mondta Korányi László, a Nemzeti Innovációs Hivatal kül- és belkapcsolati elnökhelyettese a Világgazdaság konferenciáján.

Jó példa szerinte az Amerikai Egyesült Államok, ahol az állam nemcsak korrigálta a piacokat, hanem aktívan részt vett a létrehozásukban is. Fontos a pénzügyi eszközök szélesebb körű alkalmazása. Az eszköztár sokkal tágabb. Fontos a felhasználó támogatása is, például voucher rendszerrel. Ez azért fontos, mert a felhasználót tudják a képzésben, az open lab igénybevételében és a külföldi megjelenésben is támogatni.

Miért foglalkozunk a startup ökoszisztémával - tette fel a kérdést. Egyrészt azért, mert gyors növekedést produkálnak, valamint mert eddighiányoztak a magyar innovációból, újfajta vállalkozóiszerep-modellt állítottak fel Magyarországon. Sajnos a vállakozó hallatán, sokak negatívan asszociálnak a vállalkozókra és a vállalkozásokra. Mert adócsalóknak és simliseknek gondolja őket a többség - mondta. Vagyis fontos, hogy a felfogást, a közgondolkodást némileg megváltoztassuk. Sokat számít a szemlélet is, ami nélkül egyre kevésbé van nagyvállalati innováció is. Ez a terület nagyon hiányzott a magyar innovációból – tette hozzá Korányi László.

Kérdés persze, mire elég a Jeremie-alapok a 140 milliárd forintja. „Nem nőtt fel még Magyarországon olyan generáció, amely ebben a világban szocializálódott volna. A 140 milliárd forint arra elég, hogy Magyarország az Unió éllovasa legyen, a kockázati tőkebefektetések terén 2012-ben hazánk az első helyen szerepelt" - mondta Korányi.

Emiatt lehet fontos a technológiai inkubátor koncepciója is. A technológiai inkubátorok nemzetközi tudással, tapasztalatokkal, befektetői és piaci kapcsolatokkal bírnak. Az inkubátor választja ki a támogatásra érdemes technológiai startup-okat, amibe saját tőkét is fektet, ez 1:5 arányt jelent. Az inkubátor maximum 24 százalékos üzletrészt kap a startupban, maximum 24 hónapos inkubáció. Szerencsére túljelentkezés van a Gazella 2.0 programjában, ez büszkeséggel tölt el minket - tette hozzá Korányi László.

A start-up ökoszisztéma legfontosabb szereplői persze a vállalkozók, maguk a start-upok. Mögöttük jönnek a korai finanszírozók, az inkubátorok és az akcelerátok, akik nélkül nem lehetne start-up. Nem kell elfelejteni az egyetemek jelentőségét, hiszen nekik köszönhetően kerülnek ki képzett és tehetséges fiatalok a piacra. Fontosak továbbá a segítők, oktatók, esemény szervezők és nem utolsó sorban az állam, a kormányzat szerepe sem elhanyagolható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.