BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hiába van sok tehetséges ember, kevesen tudnak a piacon maradni

Miért van egyre több startup befektetés? Ezt a kérdést tette fel Bruckner Zoltán, a Primus Capital befektetési igazgatója a Világgazdaság konferenciáján.

2013-ban 82 céget jegyeztek be az USA-ban, a negyedik negyedévben kétszer annyit, mint az előző negyedévben. A válság előtti időszakhoz képest megduplázódott a befektetések száma. Többnyire szoftver és internetalapú befektetések növekedtek meg mind az Egyesült Államokban, mind hazánkban.

A korai szakaszú befektetések közel 20 százalékban növekedtek 2013-ban. 2009-ben volt egy nagy csökkenése a tőkegyűjtéseknek az Egyesült Államokban. A negyedik negyedévben 53 százalékkal növekedett a befektethető tőke mértékbe az előző negyedévhez képest.

Ami Magyarországot illeti: a Jeremie forrás húzóerőt jelent a hazai startupok számára is. Viszonylag kevés a befektethető vállalkozások száma, vagyis azoknak a száma, akik képesek a nagyobb piacon is megmaradni. Bruckner Zoltán a tehetségkutatókat hozta fel példának. Hiába van sok tehetséges ember, kevés közülük az, aki be tud lépni a piacra és ott is tud maradni.

Vannak persze jó példák is. Ilyenként említette a Multipass Solutionst - ez a szoftverfejlesztő cég a globális piacot célozta meg, bevételük 1/3-a külföldről származik, jövőre a 2/3-ot célozzák meg. De sikeres az International Vending Machines, a Blueprint és a Mauen 7 is, ezek azok a vállalkozások, amelyek sikeresen léptek ki a külföldi piacra. A Blueprint Nyugat-Európában kezdett el építkezni.

Ötlet, pénz, fejlesztés és eladás, ez a startup régi módszere, ami már nem működik napjainkban - mondta Hild Imre, az iCatapult vezérigazgatója. Napjainkban elsőként fel kell mérni a piacot, össze kell rakni a prototípust, azt letesztelni, majd végezetül be kell lépni a piacra.

Hild Imre kiemeli azt is, hogy minél heterogénabb egy csapat, annál sikeresebb lehet. Több kultúrából érkező embert foglalkoztató vállalkozás nagyobb eséllyel lesz sikeres, majd hozzátette: a nők foglalkoztatása is nagyon fontos, hiszen más szemszögből közelítik meg a dolgokat és a fő célcsoportot is gyakran a nők jelentik.

„Az elmúlt évek után, elkezdett józanodni a piac. Az egyszerű mindig megveri a tökéletest” - fogalmazott. Sokan ott hibáznak, hogy túl bonyolult terméket, konstrukciót állítanak elő, amit nem ért a vevő. "Az üzleti terv már a múlté, helyette üzleti modellt kell felállítani a vállalkozónak"- tette hozzá.

Azonban mégsincs elég jó üzleti modell ahhoz, hogy maximálisan kihasználja az emberek igényeit. Az iOs-ből 700 millió eszköz, Androidos eszközből 1 milliárd regisztrált eszköz van napjainkban, így egy alkalmazásfejlesztő közvetlenül elérhet több millió embert is egyszerre, az okostelefonok segítségével.

A jövőkép is tartogat érdekességeket. Kísérleteznek azzal, hogy egy ember fel tudja venni az életét egy szemüvegen keresztül és bármikor vissza tudja nézni. Ez szerinte akár pár éven belül elérhetővé és mindennapivá is válhat. A másik nagy robbanást a nyomtatott ruhák jelentenék, hiszen olyan ruhákat tudnának létrehozni, amelyek sosem koszolódnak be. A harmadik nagy fejlesztés napjainkban, az okosóra és egyéb kütyük, melyekkel digitalizálhatjuk életünket.

A legnagyobb fejlesztés Watson lenne, egy robot orvos. 20-30 év múlva ennek a mesterséges intelligenciának köszönhetően sokkal gyorsabban és pontosabban adná meg a diagnózisokat, helyettesítené az orvosokat - mondta Hild Imre.

Az állami és önkormányzati szervek közbeszerzésben az uniós GDP mintegy 18 százalékát költik el - mondta el a konferencián Kiss Judit közbeszerzési szakértő. Az új közbeszerzési irányelveket ebben a hónapban fogadta el az Európai Parlament és az Európai Bizottság is ezt tette, február 11-én. Mint elmondta, új megközelítés szükséges: a K+F megerősítésére az innovatív megoldásokat fel kell gyorsítani, határokon és ágazatokon átívelő együttműködésre van szükség. A közbeszerzések 96 százalékát hazai cégek nyerik az EU-ban.

A konferencián a kormányt Cséfalvay Zoltán államtitkár képviselte: a cél az szerinte, hogy Budapest az évtized végére, a térség startup központja legyen.

Ernyőpályázatokat szeretnének kiírni, a versenyképességi szerződéseket szintén, erre az év második felében kerülhet sor. Ami a startupok világát illeti, a meglévők mellett újakat kívánnak elindítani. Ezt startup ösztöndíjnak nevezik, ami lehetővé teszi az egyetemista hallgatóknak, hogy a saját ötletükkel foglalkozzanak fél éven keresztül. Ennek a kidolgozása jelenleg folyamatban van - mondta el az államtitkár.

2014-ben az oktatási infrastruktúra kiépítése és fejlesztése, és az ösztöndíjak valamint a nagyvállalatok támogatása a cél. 77 milliárd eurós az európai központi keret kutatás-fejlesztésre és innovációra, a cél ebből 300 millió eurót lehívni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.