BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szinte minden közbeszerzést hazai cégek nyernek el az EU-ban

Az állami és önkormányzati szervek közbeszerzésben az uniós GDP mintegy 18 százalékát költik el - mondta el a Világgazdaság konferenciáján Kiss Judit közbeszerzési szakértő.

Az EU Bizottság meghirdette az Európa 2020 nevű programját, ami az unió növekedési stratégiája. Az intelligens és fenntartható növekedést tartják szem előtt. Ehhez fontos eszköz a közbeszerzési reform - tette hozzá.

Az új közbeszerzési irányelveket ebben a hónapban fogadta el az Európai Parlament és az Európai Bizottság is ezt tette, február 11-én. Mint elmondta, új megközelítés szükséges: a K+F megerősítésére az innovatív megoldásokat fel kell gyorsítani, határokon és ágazatokon átívelő együttműködésre van szükség.

A tagállamok közbeszerzési arányai alapján, 96 százalékban nyeri el a közbeszerzést hazai vállalkozók és 4 százalékban külföldiek - mutatott rá.

Az innovációs partnerség egy teljesen új dolog. 2016 áprilisa az az időpont, amíg Magyarországnak is be kell ezt vezetni. Célja a versenyképesség, a kutatás-fejlesztés, valamint a gazdaságélénkítés. Jellemzői közé sorolható az igény és a megvalósítás, a keresletgenerálás, ami hosszú távon növekedést idéz elő - mondta Kiss Judit.

Az innovációs partnerség első szakasza a részvételi szakasz, ami egy nyilvános felhívást takar. Ekkor bármely gazdasági szereplő indulhat de minimum 30 nap részvételi határidőt jelöl. Hozzátette: fontos a konkrét igény megadása, továbbá az is, hogy egy vagy több ajánlattevőt kell ezután kiválasztani a következő szakaszra - fejlesztéssel és megvalósítással kapcsolatos kritériumok alapján.

A második szakasz az ajánlattételi szakaszt jelenti, ahol csak az első szakaszban meghívottak vehetnek részt. Itt az ajánlat egy kutatási és fejlesztési projektet jelent. Kiemelt szerepet tulajdonítanak ebben a szakaszban a szellemi tulajdonnak és az üzleti titoknak. Végezetül a  döntést ár-érték arány alapján döntik el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.