BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Korrupció nélkül is lehet érvényesülni?

A kormány célja, hogy 2-3 ezer helyett 12 ezer exportképes vállalat legyen az országban – mondta Szőcs Gábor, az Eximbank igazgatója a Világgazdaság, a Republic Group és a Nemzetgazdasági Minisztérium közös rendezvényén. Azt látjuk, hogy 3000 feletti azon cégek száma, akik 50 millió forint feletti exportbevétellel rendelkeznek. „Megpróbálunk segíteni abban, hogy több legyen” – jegyzete meg.
 
A finanszírozásban fontos, hogy pozitív nemzetgazdasági hatás legyen, hiszen adófizetők pénze áll mögöttünk – hangsúlyozta Szőcs. A válság során sok olyan kapacitásbővítés és szinten tartás elmaradt, ami abba a helyzetbe sodorhatja a vállaltokat, hogy a külföldi vevő nem tőle fog rendelni.
 
Az exportélénkítési hitelprogram az MNB Növekedési Hitelprogramjához hasonlít, amit kereskedelmi bankokkal együttműködve kínál az Exim. Jelenleg 750 millió eurós a keret, 2-5 éves futamidőre köthető finanszírozás.
 

Az átláthatóság nem luxus
 
Egy kkv-nak alapvető fontosságú, hogy átláthatóan működjön, ha külpiacra szeretne lépni – mondta Rechnitzer Dóra, a Transparency International üzleti programjának vezetője. „Az átláthatóság nem luxus, hanem alapkritérium.” Szerinte a világ ebbe az irányba megy, ami a fenntartható fejlődés alapeleme, és egy ország versenyképességét is befolyásolja, és a munkavállalók elköteleződését is növeli.
 
A fogyasztók egyre tudatosabbak, a szabályozó hatóságok is elvárják az átláthatóságot, és a nagyvállalatok is ebbe az irányba mennek – sorolta a TI szakértője.
 
A nagyobb dolgozói lojalitás hosszabb távon alacsonyabb költségeket, magasabb minőséget és hatékonyabb innovációs lehetőséget eredményez. Egészen új vállalatvezetői típus van kialakulóban, akik hisznek abban, hogy korrupció nélkül is lehet érvényesülni. A Világgazdasági Fórum versenyképességi rangsorában is szerepel például az üzleti etika, a kormányzati politika átláthatósága, a kisebbségi tulajdonok és a befektetők védelme.
 
Ha egy cég átláthatóan működik, akkor csökken az operációs kockázata (mérséklődik az adóhivatali vagy a fogyasztóvédelmi bírások összege), jobbak a hitelfelvételi lehetőségek is, és csökken a visszaélések lehetősége – véli Rechnitzer Dóra.
 
Warren Buffett szerint egy cég reputációját 30 év alatt lehet felépíteni, de 3 perc alatt el lehet veszíteni. A TI szakértője kiemelte: a kkv-knak is vigyázniuk kell, hogy ne kerüljenek fel egy „feketelistára”.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.