BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orosz-kínai földgázszállítási szerződés két hónap múlva?

A Gazprom orosz energiaóriás azzal számol, hogy két hónap múlva sokmilliárd-dolláros földgázszállitási szerződést irhat alá Kínával - közölte  Valerij Golubev , a Gazprom vezérigazgató-helyettese.

Az Oroszország és az EU között a Krím miatt támadt jelenlegi patthelyzet ugyanis valószínűleg ösztönzést ad arra, hogy Moszkva nyélbe üsse a régóta várt szerződését évi 60 milliárd köbméter földgáz exportjáról Kínába, amely az orosz földgáz fontos felvevő piaca az ázsiai-Csendes-óceáni térségben. "Tárgyalásban állunk a kínai partnerekkel, sikerült meghatároznunk az árformulát és a mennyiségeket, és valószinűleg két hónap múlva szerződést kötünk Kínával" - közölte Golubev.

A RIA Novosztyi értesülése szerint széles körökben azzal számolnak, hogy a szerződést Vlagyimir Putyin orosz elnök májusban sorra kerülő pekingi látogatása során írják alá. A projekt előirányozza egy új orosz csővezeték Kínáig történő megépítését. Az orosz hírügynökség emlékeztet arra, hogy az orosz és a kínai fél évek óta tárgyalt egymással és eddig következetesen nem tudott megegyezni az ár kérdéséről, Eközben Kína több földgázszállitási szerződést irt alá más országokkal, beleértve Ausztráliát, Qatart és Türkmenisztánt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.