BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elindult a magyar gáz Ukrajnába

Ma kereskedelmi mennyiségű földgázt szállítanak Magyarországról Ukrajnába, a tesztüzem már május 1-je óta tart. A napi 2,5 millió köbméteres tétel nagysága a következő napokban nőhet. Ukrajna tavaly is jutott földgázhoz Magyarországon keresztül a Gazprommal folyó gázárvitája miatt. Az idei ügyben május 26-án tárgyalnak az EU, Oroszország és Ukrajna illetékesei. Ma az Európai Bizottság átutalta az Ukrajnának kínált 1,61 milliárd eurós hitel első 100 millió euróját.

A tesztüzem huszadik napján, azaz ma már kereskedelmi mennyiségű földgázt szállítanak Magyarországról Ukrajnába, tudta meg a Világgazdaság.

A napi 26,2 ezer kilowattórának megfelelő földgáz közel 2,5 millió köbméteres tételt takar. Nem back-haulról, hanem tényleges exportról van szó. A szállítórendszer kapacitásai alapján a mennyiség több a mint a hatszorosa juttatható Ukrajnába, ami éves szinten több mint hatmilliárd köbmétert jelent.

Korábbi hírek szerint mások mellett a tavalyi ukrajnai kivitelünkben már szerepet játszott, németoszági RWE újból készült az érintett tranzitra, ahogyan a francia GdF és magyarországi társaságok is. Az RWE 2012-ben egy ötmilliárd köbméteres szálíltásról állapodott meg ukrán partnerével.

2013-ban – ahogyan most is – Ukrajna az orosz Gazprommal folyó árvitája miatt kényszerült orosztól eltérő forrásból is importálni. A különbség az, hogy a tavalyi helyzetet egy olyan megállapodás zárta, amely szerint Ukrajnának az addiginál kevesebbet kellett fizetnie a gázért, most újból a magasabb ár az érvényes. Ukrajna mintegy 3,1 milliárd dollárral adósa a Gazpromnak, és közel a kenyértörés. Az összeget Ukrajna vitatja. Júniustól már csak úgy kaphat orosz gázt, ha annak az ellenértékét legkésőbb május utolsó napjáig előre kifizeti, és csak annyit kap, amennyit ki is fizetett. Az orosz eladó jelezte, hogy kész tárgyalni az ügyről ukrán partnerével, az európai vevőknek szánt gázt pedig akkor is eljuttatja az orosz-ukrán határra, ha Ukrajnának már nem szállít. A feszült helyzet enyhülhet az ügyben május 26-án tartandó EU-orosz-ukrán megbeszélések eredményeként.

Ismert, hogy egy másik fontos különbség is van a 2013-as és a 2014-es gázár-viszály között: a múlt évben Ukrajna egy politikai engedmény fejében kapott árkedvezményt, ugyanis – Oroszország megkönnyebbülésére – nem írta alá uniós társulási szerződését. Az idén viszont már szignálta, területén belharcok dúlnak, a Krím-félsziget és Szevasztopol már Oroszország része, a napokban pedig további területeken is az Ukrajnáról való leszakadásról szavaztak.

Martonyi János magyar külügyminiszter már egy hónapja közölte Danilo Lubkivszkij ukrán külügyminiszter-helyettessel, hogy Magyarország kész áll az Ukrajnába irányuló gázszállításra, a műszaki feltételek adottak. Ukrajna már szintén április elején egyeztetett az Európai Bizottsággal a földgáz Magyarországon és Lengyelországon keresztüli, úgynevezett back-haul szállításáról. Lengyelországból napi 20 millió  köbméter érkezhet, Szlovákiából pedig még több, napi mintegy 55 millió köbméter érkezhet.

Megy a pénz Brüsszelből
Az Európai Bizottság átutalta az Ukrajnának kínált 1,61 milliárd eurós hitel első, 100 millió eurós részletét, jelenti az MTI. Úgynevezett makroszintű , kedvezményes pénzügyi támogatásról van. A következő hetekben további félmilliárd euró átutalására kerülhet sor, ha az ukrán parlament ratifikálja a segítségnyújtásról szóló nemzetközi megállapodást és kölcsönszerződést. Az 1,61 milliárd eurós csomag része annak a 11 milliárd eurós csomagnak, amelyet március elején terjesztett elő a brüsszeli testület Ukrajna megsegítésére.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.