BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lakás vagy hotelszoba?

Ezernél is több lakás közül választhat az Airbnb.com oldalról a Budapestre érkező turista. A szállodák nehezítenék a működési engedélyek megszerzését.

„Több mint 34 ezer városban és 192 országban bérelhetsz szállást, közvetlenül a helybeliektől” – ezzel a szlogennel hirdeti magát a 2008-as alapítása óta megállíthatatlanul terjeszkedő Airbnb.com közösségi piactér. Találomra megnéztük, hogy június 1-i érkezéssel és június 8-i távozással hány ajánlatot kapunk Budapesten.

A magyar főváros jól teljesít, hiszen ezernél is több lakás közül választhatna a turista. Első találatként egy Dob utcai apartmant nézhet meg az érdeklődő 15 ezer forintért éjszakánként, de egy józsefvárosi gangos ház galériás lakásában ennyiből szinte az egész hét szállásdíja kijönne.

A balatoni régió is aktív. Hévíz és Siófok is száznál több hirdetéssel szerepel a honlapon, luxusvillát és egyszerű nyaralót is le lehet foglalni. A fő előny: olcsóbb és otthonosabb, mint a szálloda, valamint gyakorlatilag semmilyen érkezési, távozási szabályt nem kell betartani.

A régióban a budapestiek szeretnének leginkább házigazdák lenni, hiszen Bécs, Prága, Varsó, Pozsony és Bukarest is kevesebb ingatlannal van jelen az ajánlatok között. Miami és Sydney vagy London és Barcelona lakosai viszont ugyanúgy ezernél is több lakást, szobát hirdetnek, mint a magyarok.

„A házigazdák a közösségi hálózatokhoz való csatlakozással, a megfelelő hivatalos okirat beolvasásával vagy a személyes adataik megerősítésével igazolhatják a személyazonosságukat” – szól az egyik fő szabály. A vendég visszatérítést kaphat, ha utazási problémája akadt, a házigazda lakására pedig 700 ezer eurós értékhatárig nyújtanak garanciát arra a ritkán előforduló esetre, ha a vendégek kárt tesznek az adott ingatlanban.

„Az egész világon, így Magyarországon is a szállodák részére komoly konkurenciát jelent, hogy a lakások kiadása ugyanazokon, vagy önálló szállásközvetítő portálokon keresztül történik, mint amelyeken a szállodáké. Ez hátrányos helyzetbe hozza a szállodákat, hiszen azoknak olyan hatósági előírásoknak kell megfelelni, melyeket a bérbe adott lakásoknál nem kell teljesíteni” – közölte lapunkkal a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége.

Egy szálloda esetében lényegesen nagyobb a beruházási és az üzemeltetési költség, míg a lakások, apartmanok tulajdonosai a szállodai áraknál lényegesen olcsóbban tudnak megjelenni a piacon. „A megoldás olyan jellegű szabályozás lehet, amely a szállodákhoz hasonlóan bizonyos követelményeket határoz meg a működtetés engedélyének megszerzéséhez.

Több érintett országban az a gondolat is felmerült, hogy lakások, apartmanok kiadását bizonyos minimum tartózkodáshoz kötnék” – írta az MSZÉSZ. Az Airbnb honlapján található információk szerint a cég lakóhelytől függetlenül minden, az Európai Unióban élő házigazda esetén az Írországban érvényes, 23 százalékos áfa kulcsot alkalmazza az idén.

A hostelesek azonban egyelőre nem látnak komoly riválist a piac új szereplőiben. „Jó, ha sokféle kínálat van a piacon. Ettől nem kell félni. Ha többen kikérnék a működési engedélyt és adóznának, akkor valóban nem lehetnének ilyen nyomottak az árak. Bele kell nyugodni, hogy most jóval kevesebbet lehet keresni, mint nyolc éve” – mondta a Világgazdaságnak Erdőháti Ágnes, a Magyarországi Ifjúsági Szállások Szövetségének elnöke. Hozzátette: az igaz, hogy a nyereségesség folyamatosan csökken, de ez szerinte jót tesz a versenynek és a színvonal emelkedésének.

Online iránytű külföldieknek

Április közepén a Trip Pack Hungary elindította első, kifejezetten a hazánkba látogató külföldi turistáknak készített turisztikai programajánlóját. Az oldalon az aktív és a passzív pihenésre vágyók egyaránt megtalálják, amit keresnek. A honlap a magyar érdeklődők mellett elsősorban a szomszédos országokban élő, valamint a német, angol és orosz nyelvet beszélő célközönségre fókuszál. Jelenleg túlnyomórészt Budapest központú szolgáltatások láthatóak a weboldalon, azonban a jövőben cél az egész országot felölelő minőségi kínálat kialakítása.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.