BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Többen jöttek tanácskozni

Már nem Bécs, hanem Párizs a világ legkedveltebb konferencia városa az ICCA 2013-as jelentése szerint. Budapest javított, de volt már jobb is

Három helyet előre lépve Budapest a tizenhetedik helyen végzett a kongresszusi helyszínek 2013-as világranglistáján, amit tegnap publikált a Nemzetközi Konferenciák és Kongresszusok Szövetsége (ICCA). A siker relatív, hiszen 2007-ben még a hatodikok voltunk, 2012-ben pedig a Malév csődje volt rossz hatással az ágazatra. Az ICCA szerint az iparág évről évre erősödik, már lényegesen jobb helyzetben van, mint amilyenben a pénzügyi válság idején volt.

„A szervezet kritériumainak megfelelő nemzetközi rendezvények száma alapján fővárosunk olyan jelentős kongresszusi helyszíneket utasított maga mögé, mint Róma, Bangkok, Sydney, München vagy Varsó” – közölte a Magyar Turizmus Zrt. A ranglistán ezúttal Párizs lett az aranyérmes, a második helyen Madrid, míg a harmadik helyen Bécs végzett. Az osztrák főváros 2012-ben még az élen végzett, de Berlin, London, Stockholm és Amszterdam is gyengébben szerepelt. A legnagyobbat Koppenhága esett vissza a listán, a 8. helyről a 16-ra, de Peking is éppen csak befért a top20 helyszín közé. Régiós riválisaink közöl Prága megőrizte 11. helyét, Barcelona már a negyedik legnépszerűbb, Lisszabon a 15. helyezést cserélte fel a mostani kilencedikre, de Dublinba is szívesen szerveztek tavaly kongresszusokat.

Összességében Európa büszke lehet eredményére, ugyanis a legjobbak között csak négy ázsiai és egy dél-amerikai város szerepel. „Az országok rangsorában hazánk megőrizte 32. helyét, 132 konferenciával, ami az eddigi legmagasabb rendezvényszámot jelenti Magyarország esetében” – fogalmazott a Magyar Turizmus Zrt.

Ezt a rangsort továbbra is toronymagasan az Egyesült Államok vezeti Németország és Spanyolország előtt. Ebben a kategóriában egyértelműen erősödik Ázsia, hiszen Japán, Kína és Dél-Korea is javított a piaci helyzetén. Érdekes módon Svájc rontott a legtöbbet, hiszen 205 nemzetközi konferenciával éppen csak befért a top20 közé, ahonnan összességében csak Dánia szorult ki 2012-höz képest.

A nemzetközi és a magyar statisztika jelentősen eltér egymástól. A hazai adatok szerint 2013-ban összesen 2362 konferenciát rendeztek (melyből 1017 nemzetközi és 1345 magyar), amelyeken közel 451 ezer fő vett részt. A rendezvények kétharmadát Budapesten tartották leginkább orvosi és gazdasági témában. Tovább nőtt a szállodák szerepe: a rendezvények 66,9 százalékát szállodában tartották. Ami a megrendelők nemzetiségét illeti: a magyarokat a britek és a németek követik. Nemzetközileg is érvényes trend, hogy a konferenciák átlagos időtartama és mérete egyre csökken. A nemzetközi konferenciák átlagos hossza 3,4 nap volt, résztvevőinek átlagos száma pedig 234 fő.

Sok éves álma valósulhat meg a turisztikai szakmának, ugyanis a kormány nemrég eldöntötte, hogy a Millenniumi Városrészben, a MŰPA mellett épül fel a 4000-5000 fős kongresszusi központ. A közbeszerzés nyertesét jövőre választják ki, az építkezés 2017-ben fejeződhet be. A cél, hogy a kongresszusi központ révén Budapest rövidtávon Európa 3–5. legkedveltebb kongresszusi helyszíne legyen.

Van hely a naptárban

A Magyar Kongresszusi Igazgatóság eseménynaptárában idén még 17 nemzetközi konferencia szerepel. Jelenleg is tart a Corinthia Hotelben az IBM rendezvénye 350 vendéggel. Hétfőn kezdődik egy orvosi konferencia az Akadémián 280 fős létszámmal. A Budapesti Kongresszusi Központ lesz a helyszíne egy 400 fős elektrotechnikai eseménynek május végén, de a Budapesti Corvinus Egyetem és a Hungexpo is több rendezvénynek ad még otthont az idén. A tervek szerint rendezvényhelyszínként funkcionál majd az új Fradi stadion is.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.