BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még több gáz Ukrajnának (frissítés)

Szombaton a pénteki mennyiség kétszeresét, a reverz szállítás május 20-i indításakor küldött mennyiségnek pedig a háromszorosát küldtük Ukrajnába. Vasárnap ugyanezen a magas szinten folytatódott a kivitel. Közben nő a nyugati behozatalunk.

Szombaton a pénteki mennyiségnek a kétszerese, mintegy 7,6 millió köbméter földgáz érkezett Ukrajná ba, Magyarországról. Vasárnap is megmaradt az export előző napi, magas szintje.

Mivel a visszafordított szállítás május 20-án közel 2,5 millió köbméterrel indult, az akkori mennyiséghez mérten szombaton és vasránap is már háromszoros az export. Azok a május 20-i sajtóhírek azonban, amelyek a kivitel akkori megszázszorosodásáról szóltak, bizonyos értelemben hibásak. Bár számszerűen igaz volt a növekedés, csakhogy a kiinduló alap nem kereskedelmi, hanem egy olyan alacsony, tesztüzemi mennyiség volt, amely fizikailag csak „lötyögött” a csőben. Így ennek a százszorosa sem volt kereskedelmi kapcsolatokat újraíró mennyiség.

Az viszont, hogy a június 7-től Ukrajában küldött gázszállítmány mennyire jelentős, abból is látszik, hogy szintén szombaton 17,1 millió köbméter gáz érkezett be Ukrajnából, vagyis a kivitt tételnek már csak a 2,25-szöröse. (Hasonló vasárnapra tervezett mennyiség is.) Közben szerényen, de folyamatosan nő az Ausztria felőli importunk. Áprilisban és május elején még jellemzően napi 11 millió köbméter körül érkezett, május második felétől már gyakoribbak, júniusban pedig állandósultak a napi 12 millió köbméter körüli számok. Szombaton például 12,3 millió köbméteres volt a behozatal, vagyis elérte az Ukrajna felőli importunk 72 százalékát.

A hazai gáztárolók péntekig 15,9 százalékig voltak feltöltve. A betárolás folyamatos, de a napi mennyisége csak esetenként éri el a 0,1 százalékot, jellemzően annál alacsonyabb. Áprilisban ennél gyorsabb volt az ütem. Éppen egy évvel korábban a tárolók 20,6 százalékig voltak feltöltve.

Oroszország rossz néven veszi, hogy egyes európai kereskedők a tőle vásárolt gáz viszonteladásával segítik meg Ukrajnát, amelytől az orosz Gazprom ezer köbméterenként közel 500 dolláros árat kér. Vlagyimir Putyin orosz elnök jelezte, hogy országa csökkenteni fogja az Európának szánt gázeladásokat, ha az onnan származó gázt egyes országok visszafordítják Ukrajna felé. Mindazonáltal nem tudunk olyan kereskedelmi megállapodásról, amely tiltaná az orosz gáz harmadik félnek való eladását.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.