BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az esős időjárás gondot okoz a búzatermesztőknek

A napok óta tartó csapadékos időjárás az ország több részében is negatívan befolyásolja a búzatermés mennyiségét, és minőségét egyaránt.

A korábban prognosztizált 5 millió tonna annak ellenére nem teljesíthető, hogy az idén sok helyen két héttel korábban elkezdték a betakarítást. A több mint egy hete tartó esős idő miatt naponta csak pár órát tudnak dolgozni a gazdák, és ez nagy kárt fog okozni a termelőknek – mondta lapunknak Vancsura József, Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke. Sokan az ítéletidőben sem állnak le a munkával, pedig a nagy mennyiségű nedves búza szárítása is gyakran problémát okoz – tette hozzá.

Békés megyében befejeződött az aratás, és ott az elmúlt évtizedek leggyengébb termését takarították be. A hektáronkénti 3,8 tonnás termésátlag elmarad az előre jelzett 4,5–5 tonna közötti országos átlagtól – jelentette be Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei elnöke tegnap. A szakember arról is beszélt, hogy a termelők a betakarítás elején országos átlaghozammal számoltak az őszi kalászosokból, de a csapadékos időjárás, a sárga rozsda gomba és a tartós pocokinvázió miatt romlott a búza minősége és csökkent a hozam. Az ország egyik éléskamrájának számító Békésben a termelők 101 200 hektárról összesen 384 560 tonna őszi búzát takarítottak be. A termés 70 százaléka takarmány minőség és csupán 30 százaléka felel meg az étkezési minősítés feltételeinek – tette hozzá.

Szakemberek szerint Tolna megyében sem túl jó a helyzet: az adatok szerint a térségben az esőzések miatt a búza fehérje- és sikértartalma is csökkent, és az úgynevezett esésszáma is romlott. A jó minőségűnek számító étkezési búza aránya egy átlagos évben 60-70 százalék körül van, idén azonban ez az arány jóval kisebb lesz.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) adatai szerint az egyes országrészek között jelentős eltérés mutatkozik az aratási munkálatokban: az Alföldön és Észak-Magyarországon viszonylag jól haladnak a munkálatokkal (30 százalék), a Dunántúlon azonban sokkal rosszabb a helyzet, ott lassabban megy az aratás (8 százalék). A gazdáknak azzal is számolniuk kell, hogy a hosszan tartó párás idő miatt a gombakártévők is elszaporodtak.

A GOSZ elnöke szerint az időjárás az országos ellátásban nem fog gondot okozni, és az export sem fog jelentős mértékben visszaesni, az esőzések elsődleges elszenvedői a gazdák lehetnek, mivel a viharkár biztosítást leginkább a nagyobb vállalkozások tudják fizetni.

Problémák Nyugat-Európában is

A Strategia Grains elemzése szerint az esőzések miatt Nyugat-Európában is csökkenhet a búza minősége. A piackutató cég szerint a francia gazdák most végzik a betakarítást, és – a becslések szerint – akár 37 millió tonna búza is a raktárokba kerülhet. Aggodalomra főleg a csírázás ad okot. Németországban is problémát okoz az időjárás: ott a heves esőzések miatt késik a betakarítás. A biztosra vehető minőségromlás ellenére a legtöbb elemző optimista az idei termést illetően. Az előrejelzések szerint a 2014-2015-ös évben az uniós országokban 3,7 százalékkal – 135,5 millió tonnáról 140,5 millió tonnára emelkedhet a búzatermelés.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.