BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Exportálnák az alaszkai gázt, csak nem ide

Az Alaska LNG projekt tulajdonosai exportengedélyt kértek az USA energiaminisztériumától. Az előkészületek 2016-ra zárulhatnak le, a szállítás az összes engedély megszerzétésől számott 12 év elteltével indulhat, és 30 évig tartana. Az első vevők olyan országi cégek lehetnek, amelyek szabadkereskedelmi megállapodást kötöttek az USA-val.

Az alaszkai North Slope földgázmező gázának exportjára készülnek a gázt cseppfolyósító vállalkozás tulajdonosai.

Közleményében Steve Butt, vezető projektmenedzser bejelentette, hogy beadták a kivitelhez szükséges engedélykérelmeket az USA energiaminisztériumába. A társaságok évi legfeljebb 20 millió tonna LNG kivitelére készülnek, e szintet 30 éven át kívánják fenntartani. Az első vevők annaka 18 országnak a vállalataiból kerülhetnek ki, amelyeknek már van szabadkereskedelmi megállapodásuk az USA-val. Magyarország nincs ezen országok között. Később másokra is sor kerülhet. A projekt az előkészületeknél és a tervezésnél tart, ezek várhatóan 2016-ra zárulnak le.

A beruházás 45-65 milliárd dollárba kerül. A földgázt egy Alaszkát északkelet-délnyugat irányban átszelő gázvezetéken fogják szállítani. Kiinduló pontja a cső északi végén lévő Prudhoe-öböl, végpontja a déli részen lévő Nikitski területen építendő földgáz cseppfolyósító üzem lesz. Az exportra az összes engedély megadásától számítva még 12 évet kell várni. A pénzből egy gáztisztító üzemet, az említett, 800 mérföld hosszú vezetéket, egy cseppfolyósító üzemet, egy LNG üzemet, egyéb szállító és tárolólétesítményeket kell felépíteni.

Az Alaska LNG projekt résztvevői az Alaska Gasline Development Corporation (AGDC), valamint a TransCanada, a BP, a ConocoPhillips és az ExxonMobil leányvállalatai.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.