BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Így blokkolhatják a magyar hatóságok a külföldi fogadóoldalakat

Már működik az NMHH-hoz tartozó Technikai Segítségnyújtó Rendszer, amely ténylegesen végzi az illegális webhelyek blokkolását.

Alig ért véget a brazíliai labdarúgó világbajnokság, máris blokkolták két online fogadási oldalt (betclic.com, bet-at-home.com), hamarosan pedig további minimum hét oldal juthat erre a sorsra. „A NAV határozatának kötelezettje valamennyi internet-hozzáférés szolgáltató, kötelezettségük az, hogy az elektronikus adathoz (az adott honlaphoz) a hozzáférést megakadályozzák, azt az internetforgalomból kiszűrjék. Erre tekintettel irreleváns, hogy az adott honlap tárhelye melyik országban található, illetve a NAV határozata nem is kötelezi az adott honlapok tárhelyszolgáltatóit” – közölte lapunkkal az NMHH. A végrehajtást a médiahatóság szervezi és ellenőrzi, valamint közreműködik a hozzáférhetetlenné tételhez szükséges technikai környezet biztosításában. Az NMHH ennek érdekében működteti a központi elektronikus hozzáférhetetlenné tételi határozatok adatbázisát, amelyhez a hírközlési szolgáltatók is csatlakoztak. A blokkolt honlapok szervere többnyire Máltán és Gibraltáron van.

A NAV a hozzáférhetetlenné tételről szóló határozatát a hirdetményi kézbesítés időtartamának letelte után (15 nap elteltével) megküldi az NMHH-nak. „Az adóhatóság határozata tartalmaz minden olyan szükséges műszaki adatot, amely a hozzáférhetetlenné tétel szolgáltatók általi végrehajtásához szükséges: például az adott honlap domain neve, IP-címe” – írták. A szolgáltatók a határozatot az NMHH értesítését követően haladéktalanul, de legkésőbb egy munkanapon belül kötelesek végrehajtani. Ha a szolgáltató a kötelezettségének nem tesz eleget, az NMHH ezt jelzi a NAV-nak, amely 100 ezer forinttól 500 ezer forintig terjedő bírságot szabhat ki emiatt. „A UPC, ahogy valamennyi hírközlési, internet-hozzáférési szolgáltató, természetesen együttműködik az NMHH-val ezt a jogszabályi előírást illetően. A UPC csatlakozott az NMHH által működtetett ún. Technikai Segítségnyújtó Rendszerhez, amely ténylegesen végzi a hatósági határozatokban megjelölt webhelyek elérhetőségének a szűrését, blokkolását” – tudatta lapunkkal a cég. A magyar hatóságok blokkolása drasztikusabb az Európai Bizottság ajánlásainál, amiket éppen tegnap fogadott el a testület. Brüsszel szerint a tagállamoknak azt kell biztosítaniuk, hogy kiskorúak ne férhessenek hozzá az internetes szerencsejátékhoz. Csak azt tanácsolják, hogy a honlapokon legyen regisztrációhoz kötött a játék lehetősége, a játékosoknak pedig igazolniuk kelljen személyazonosságukat és életkorukat.

A szolgáltató így Brüsszel szerint nyomon követheti a felhasználók szokásait. A bizottság adatai szerint az EU-ban mintegy 7 millió ember játszik valamilyen internetes szerencsejátékot, ami a világpiac mintegy 45 százaléka, a felnőtt lakosság körében pedig 0,1-0,8 százalékra tehető azok aránya, akik szenvedélybetegek. A bizottság arra kérte a tagállamokat, hogy másfél éven belül tudassák Brüsszellel, milyen intézkedéseket hoztak, hogy eleget tegyenek az ajánlásoknak. Ezt követően további egy év múlva mondanak majd ítéletet arról, hogyan értékelik ezeket az intézkedéseket. Miután ajánlásokról van szó, ezek nem kötelező érvényűek.

Kínában keményebbek

Illegális szerencsejáték űzéséért 108 embert vettek őrizetbe és 18 milliárd jüant (650 milliárd forint) koboztak el a hatóságok a vasárnap véget ért brazíliai labdarúgó-világbajnokság ideje alatt Kínában – közölte a közbiztonsági minisztérium hétfőn. Mivel Kínában tilos a szerencsejáték szervezése, az ottani állampolgárok a legtöbb esetben külföldi partnerrel szerződve és annak neve alatt bonyolították a fogadásokat, illetve határokon túli szervereken futtatták a fogadóoldalakat, és hatalmas összegeket kerestek a közvetítői és tagsági díjakból.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.