BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem tudnák megfizetni az újabb terhet - állítják az építési vállalkozók

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége szerint az elmúlt hét évben az uniós és a magyar közbeszerzési előírásoknak is megfelelő volt a hazai versenyeztetés és az ajánlatok kiválasztása - reagált az ÉVOSZ az EU-pályázatok visszafizettetésének tervére.

Ha az Európai Bizottság azt állapítja meg, hogy a döntéshozók, illetve a kedvezményezettek hibáztak, amikor az uniós szabályoknak nem megfelelő gyakorlatot alkalmazott Magyarország az útépítéseknél az aszfaltkeverők esetében, a közös teherviselés alapján az érintett kiírókat és kivitelezőket is be kell vonni a felelősségre vonásba - közölte lapunkkal Csepreghy Nándor helyettes államtitkár.

Az ÉVOSZ úgy véli: a nyertes ajánlatadókkal megkötött szerződésekben vállalt kötelezettségeiket a cégek teljesítették. A létesítmények a vállalt minőségben és áron, határidőre elkészültek. A cégek a megrendelő magyar állam által elvárt és előkészített feltételeket tartalmazó szerződéseket írtak alá és azokat maradéktalanul teljesítették.

Az ÉVOSZ a különadó kivetésének gondolatát hangulatkeltésnek tartja, annak jogalapja nincs. A magyar építési vállalkozók az elmúlt 7 évben a piacuk 42 százalékát az elhúzódó recesszió eredményeként elveszítették. Mintegy 80 ezer foglalkoztatottól kellett megválni és az ágazat jövedelmezősége árbevétel arányosan 3-4 százalék közötti, az útépítő cégeknél sem haladja meg a 10-12 százalékot - sorolják a problémákat. Ez az alágazat sem tartozik azok közé, melyek 15 százalékos különadót képesek lennének megfizetni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.