BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Túl drágán fényezték az autókat, 175 milliós büntetés jött a GVH-tól

A Gazdasági Versenyhivatal megállapította, hogy több festékimportőr és egy kárkalkulációs szoftvert működtető vállalkozás versenykorlátozó magatartást folytatott, amikor hat éven keresztül a hazai kárkalkulációs szoftverekben alkalmazott fényezőanyag-átlagárat a valósnál magasabb szinten határozták meg. A GVH ezért hét vállalkozásra összesen közel 175,9 millió forint bírságot szabott ki.

A Gazdasági Versenyhivatal eljárásában azt vizsgálta, hogy az autók újrafényezéséhez használt fényezési anyagok legnagyobb hazai importőrei és a gépjárműjavítások során használt kárkalkulációs szoftverek üzemeltetői egyeztettek-e a gépjármű fényező- és segédanyagok áremeléseiről, valamint az autószervizek biztosításra történő javítás során elszámolható díjainak nagyságáról.

A GVH azt is vizsgálta, hogy a félévente összeülő Fényező Tanács, melyben a fényezőanyag importőrökön kívüli egyéb vállalkozások is képviseltették magukat - így például biztosítók, szakmai érdekképviseleti szervek, kárszakértők - végzett-e olyan tevékenységet, amely befolyásolta a kárkalkulációs szoftverek által kiszámított fényezési átlagár mértékét, vagy korlátozta-e új szereplők piacralépését.

A GVH a rendelkezésére álló információk alapján megállapította, hogy több festékimportőr legalább hat éven keresztül jogsértést követett el, amikor a hazai kárkalkulációs szoftverekben alkalmazott fényezőanyag átlagárat a valósnál magasabb szinten határozták meg.

A casco és kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás alapján végzett  javítási munkák jelentős részénél a biztosítók és a javítóműhelyek kárkalkulációs szoftverek segítségével számolják el egymás között a javítás költségét, mely szoftvereket a gépjárművek sérüléseinek kijavításához szükséges költségek meghatározására fejlesztettek ki. A gépjárműjavítás költségeinek egy része az autófényezés költsége. A kárkalkulációs szoftverekben szereplő fényezési átlagköltség kiszámítására úgy kerül sor, hogy a kiválasztott festékanyag importőrök félévente megadják kiskereskedelmi áraikat az Eurotax Glass’s Magyarország Kft.-nek, ami az árlistákat továbbküldi a fényezési átlagköltséget meghatározó független vállalkozásnak. A fényezőanyag importőrök által megadott kiskereskedelmi árlisták azonban olyan listaárak voltak, amelyekből az importőrök az értékesítések több mint 90 százalékában átlagosan 35-45 százalékos kedvezményt adtak. Az Eurotaxnak adatot szolgáltató importőrök tehát a valósnál magasabb árlisták megküldésével felfelé torzították a javítási munkák elszámolásának alapjául szolgáló fényezési átlagárat, mellyel a velük kapcsolatban álló javítóműhelyeknek próbáltak kedvezni - állapította meg a GVH.

A fenti versenykorlátozó célú és hatású összehangolt magatartás miatt az Alami Kereskedelmi és Ipari Kft. 17,3, az Autocolor Festékgyártó és Forgalmazó Kft. 71,2, az Auto Finish Kereskedelmi Kft. 32,7, a Duplakk Kereskedelmi Kft. 2,1, az Ergolakk Kereskedelmi Kft. 14,3, az Eurotax Glass’s Magyarorszég Autóinformatikai Kft. 2,8, a Kaméleon Mix Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. pedig 35,5 millió forint bírságot kapott.

A GVH bizonyítottság hiányában az alábbi vizsgált magatartások tekintetében megszüntette az eljárást:
• a fényezési árindex megállapítására irányuló magatartás;
• az adatszolgáltató importőrök árlistáinak az EUROTAX honlapján való közzététele, illetve a fényezési árindex Fényező Tanács tagjaival való közlése;
• a fényezőanyag importőrök áremelésének összehangolására irányuló magatartás;
• a fényezési átlagköltség számításához szükséges adatszolgáltató vállalkozások körének korlátozására irányuló magatartás.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.