BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem a legkisebbek lehetnek sikeresek az exportban

A rendszerváltás óta ez az első kormány, amelyik kijelentette, hogy a magyar gazdaság csak úgy tud létezni, ha exportorientált – mondta Horváth Miklós, a Magyar Külgazdasági Szövetség elnöke a Világgazdaság konferenciáján. Az előző kormányok ezt elhanyagolták, vagyis most egy korrekciós kísérletet láthatunk. „A belföldi piaci nem képes a növekedést biztosítani” – jelentette ki a szakértő, aki úgy látja, hogy ezen segíthet az export.

Arra sem lehet építeni, hogy az uniós források majd segítik a céget. „Sok vállalattulajdonos az üzleti terveiben semmilyen EU-támogatást nem szerepeltet, ami helyes magatartás” – hangsúlyozta Horváth Miklós. „Nem fog örökké jönni az EU-pénz, egyszer el fognak fogyni a források” – tette hozzá.

„Az egyik legfontosabb kérdés, hogy tudjuk, honnan indulunk, ebben pedig nincs tisztánlátás” – mondta a külgazdasági szövetség elnöke az exportsikerek lehetősége kapcsán. „Egy olyan terv, aminek nincs kiindulópontja, az nem terv. Lehet, hogy ez a kép túlzottan riasztó, de őszintének kell lenni önmagunkhoz.”

Szerinte az exportoffenzívához elsősorban bizalom kell. „A magángazdaságnak bizalomra van szüksége, és hinnie kell abban, hogy ez működik. A rendszerváltás óta a vállalatok a kormányokban nem szoktak bízni” – vélekedett. „A piac is fontos része a sikernek, de az Audi piaca nem a miénk. Lehetünk termelési központ, de soha nem leszünk az Audi piaca” – hangsúlyozta.

Láthatunk, hogy milyen rizikós állapot, ha egy olyan nagy gyár, mint a Nokia bezár. A probléma csak az, hogy a piacára nincs ráhatásunk. „Ha az export piacának 85 százaléka a multinacionális vállalatoké, akkor ki lehet jelenteni, hogy az országnak van 15 százalék saját piaca. Ezt az arányt valóban növelni kellene, ahogy a kormány is szeretné, de ehhez bizalom és idő kell” – emelte ki. „Bizonyos piacokon nem is ismerik a magyarokat, és a piacot mástól kell elvenni.”

Az árualap mellett elkötelezett tulajdonos és szakképzett munkaerő is kell az exportsikerekhez. „Az export egy nagyon drága műfaj, és azokat a vállalkozókat keressük, akik meg akarják hódítani a világot” – mondta Horváth.

Akkor lesz jó a helyzetünk, ha lesz száz darab 40 milliárd forintos magyar cég. Jelenleg 2500 exportőr vállalat van, a kormány pedig 10 ezret szeretne, amihez idő kell. „Az exporttal bizonyos vállalatméter alatt nem szabad foglalkozni, de a méter iparágilag különböző lehet. A magyar cégek mérete általában kicsi, nem elég nagy a piac, és a vevők száma kevés” – mondta Horváth Miklós. Szerinte támogatni kell a közepes vállalatokat, hogy még nagyobb cégek váljanak belőlük.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.