BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kevesebb gázt hozunk be Nyugat felől

Néhány hete a lehetőségektől jóval elmaradó mennyiségű földgáz érkezik az országba az Ausztria felőli HAG vezetéken, holott a válság kezdete óta a spot piaci szénhidrogén olcsóbb, mint az, amelyhez hosszú távú szerződés keretében jutunk.

Szeptemberben még lekötötték a cső kapacitásainak az egészét a kereskedők – azaz napi bő 12 millió köbmétert –, de ténylegesen már akkor is csak kevesebbet hoztak be. Mostanra már a lekötés nagysága is kisebb lett.

Olcsóbb beszerzési lehetőséget kínál az új kereskedőknek az, hogy az érintett importútvonal harmada kihasználatlan. A szállítási igényük kielégítése miatt ugyanis nem kell az e célra használt, de más által lekötött kapacitást extra költségért megszakíttatniuk. (Ehhez arra is szükség van, hogy megszakítható kapacitásról legyen szó.) Mellesleg, újból szakaszossá vált a kereskedés a magyar gáztőzsdén is, ahol utoljára október 13-án volt kötés. Az elmúlt két héten ezer köbméterenként 351 dollár körüli árat jegyeztek.

Vannak tartalékok az Ukrajna felőli behozatalban is. Az importőrök ebben a hónapban együtt jellemzően 30 millió köbméter körüli kapacitást kötöttek le az FGSZ-nél (tegnapra például 32 milliót), azonban ennél minden nap körülbelül 4 millióval kevesebb hoztak be, átlagosan tehát nagyjából napi 26 milliót. Vagyis ezen importkapacitások sincsenek kihasználva a tervezett mértékben, ennek alapján pedig feltehető, hogy fizikailag nincs akadálya a Magyarországról Ukrajnába történő, újbóli gázszállításnak.

Főleg, hogy a szeptemberi átlagos napi kivitel csak 3 millió köbméter körüli volt, és a júniusi csúcskivitel idején is csak napi 9 millió köbméter körül mozgott. (Közben hétfőn Ukrajna Szlovákia felől rekord mennyiségű, 27,6 millió köbméter gázt kapott az Ukrtranszgaz vezetéki társaság tájékoztatása szerint.) Az érintett, beregdaróci technikai importkapacitásunk egyébként napi 56,3 millió köbméter, de ez gyakorlatilag nem használható ki importra úgy, hogy közben kivitel is folyik.

A kisebb behozatalt magyarázhatja az enyhe időjárás, és október 16. óta az is, hogy akkortól a szőregi biztonsági és kereskedelmi tárolóba már nem töltenek gázt, mert megtelt. Igaz, az MFGT kereskedelmi létesítményeibe annál nagyobb lendülettel pumpálnak: a mostani napi mennyiség az augusztusinak és a szeptemberinek a másfél-kétszerese.

Az MFGT tárolók töltöttsége 56 százalék fölött áll. Az ott lévő gáz egy része a Gazpromé, és majd csak akkor válik magyar tulajdonná, ha télen, például egy importzavar miatt rászorulnánk a használatára. (Vlagyimir Putyin orosz elnök a napokban jelezte, hogy országa csökkenteni fogja az Európába szánt, Ukrajnán keresztüli tranzitot, ha az érintett gázból Ukrajna saját használatára is vételez.) Viszont megugrott a Szerbiába történő tranzitunk. A kiszállított mennyiség a szeptember eleji, egymillió köbméter körüli nagyságról tegnapra 5,7 millióra emelkedett, jó eséllyel az ottani gáztároló töltése miatt.

A napokban megváltozott annak a hazai termelésű földgáznak az ára, amit a termelő az egyetemes szolgáltatás számára kínál fel. A változtatás negyedévenkénti, rutinlépés volt, nem befolyásolja a Mol üzletmenetét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.